Търговци на ток обвиняват България в дискриминация

04 март 2013 в 17:21 1712 4

Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа

Европейската федерация на търговците на енергия (EFET) ще подаде жалба срещу България в заради дискриминационни такси. Това съобщиха от организацията, в която от Българска страна членува Националната електрическа компания (НЕК).

Обектът на недоволството са наложените в страната такси за вноса, износа и преноса на ел. енергия. Проблемът, според организацията, е, че тези такси се налагат не само върху потребителите на мрежа за национален пренос на електроенергия, но и върху износителите.

"Прилагането на всички тези компоненти има дискриминационен ефект в ущърб на пазарните участници, които търсят да експортират електричество от България към съседни страни", смятат от браншовата организация. 

Експортните такси пречат върху ефективните гранични преноси и намаляват цялостното благосъстояние в ЕС. Нещо повече те не работят в духа на вътрешния енергиен пазар, категорични са от EFET.

Експортно-износните такси водят до изравняване на таксите за достъп до мрежата, което прави износите по-скъпи, отбелязват ощe от организацията.

"Чуждестранните клиенти трябва да плащат по-високи цени заради таксите за мрежа, добавени към всякакви такива местни такива, които същите трябва да плащат и на своите национални електроенергийни системи оператори", добавят от там.

Според EFET, за да се избегне дискриминация, таксите за достъп до мрежа трябва да се плащат само от местните /националните потребители на ел. енергия. "Такъв е стандартът и в повечето страни членки на ЕС. Граничните търговии като износ, внос и пренос на ел. енергия трябва да се изключат от това правило", смятат от европейската организация.

Българската такса, приложена за достъп до системата за пренос е разделена на два компонента: една тарифа за "достъп до мрежа", която се плаща на ЕСО (Електроенергийният системен оператор - бел. ред.), в качеството му на оператор на мрежата, и друга тарифа за "пренос", която се плаща на НЕК, като собственик на активите за пренос. За периода 01.07.2012 до 30.06.2013 компонентът за достъп до мрежата струва 6,48 лева за МВч (3,31 евро), а компонентът пренос 9,47 лева за МВч (4,48 евро).

България иска тези такси от потребители и износители на електрическа енергия. Това означава, че двата компонента засягат производители в България, които изнасят своята електрическа енергия. Трябва да се отбележи, че редица електроцентрали в България са собственост на чужди фирми от други държави-членки, които са пряко засегнати от тези такси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови