Quantcast

ТЕЦ-овете ще работят според прогнозата за времето

Последна промяна на 03 март 2013 в 20:12 4186 5

ТЕЦ Марица изток 2
ТЕЦ Марица изток 2

Изкупуването на електроенергия от ТЕЦ-овете е спряно заради ниското потребление в страната и намаления износ, съобщи директорът на Централно диспечерско управление на НЕК Митю Христозов.

На 3 март миналата година в България потреблението към 15 ч. е било 4600 мегавата, а днес - 3300 мегавата. При износа разликата е още по-голяма - 950 мегавата за миналата година срещу 130 мегавата към днешна дата.

Намаленото потребление у нас се обяснява с високите температури тази зима. В съседните държави също е намаляло потреблението или се търси ток на много по-ниски цени, обясни Христозов.

По-рано днес в интервю за "Дарик" той обяви, че ще се изкупува електроенергия само от АЕЦ и от възобновяемите източници. В същото време някои от ТЕЦ-овете, като "Марица изток" 2 произвеждат най-евтината електроенергия и това поставя под въпрос намаляването на цената на тока.

Не може да се говори за поскъпване на тока, категорична беше Евгения Харитонова, зам.-министър на енергетиката в оставка.

На въпрос на OFFNews няма ли опасност в тази ситуация ТЕЦ-овете да фалират и това да остави много хора без работа, тя обяви, че "не трябва да бъде допуснато в никакъв случай". 

Според нея ТЕЦ-овете и АЕЦ ще работят, защото страната разчита основно на тази енергия.

Харитонова призна, че няма как НЕК да не изкупува скъпата зелена енергия, но прехвърли отговорността на предишните правителства: "Има едни закон, който ни задължава да изкупуваме. Тази врата беше отворена през 2007 г.

Тогава са заложени редица условия за купуване на редица условия за купуване на възобновяеми източници. Законът се промени 2012 г., но не може изведнъж да бъдат отрязани всички привилегии и преференции, които се даваха на възобновяемите източници".

Христозов напомни, че има резерв за евтин ток - ВЕЦ-овете са пълни. Те обаче също не работят в момента заради ниското потребление на ток. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.03 2013 в 23:15

Е как искаш бат'Бойко да промени реда за инвестиции в зелена енергия, след като кака Цветелинка е най-големият собственик на соларни и ветропаркове?
Да си намали семейния бюджет? Може да е прост, ама не е луд.

03.03 2013 в 23:11

Гулем си уптимизин! Откъде ги извади тия "100 000 години (СТО ХИЛЯДИ ГОДИНИ)!" след като полуразпадът на уран-238 е 4 470 000 000 години? Да бе, четири милиарда и седемстотин милиона! Да ... и неграмотните агитатори! И има наглостта да пише като преживял подобно събитие!
Иначе да, малка България сега потребява половината от електроенергията, която е потребявала през 1988 г. Само че тогава я нямаше Соня Кадиева да купува тока на АЕЦ под себестойност и да го изнася, нито пък ги имаше Лидия Шулева и Цветелина Бориславова да ни продават ток по 80 ст/квтч. Без ДДС.

03.03 2013 в 20:53

Герб имаше три години да промени реда за инвестиции в зелена енергия. Беше очевидно, че има прекомерни зелени инвестиции. Не го направиха.
Не сертифицираха на време страната да участва пълноценно в търговията на въглеродни емисии, сега друг им бил виновен-:). От там загубихме около 2 милиарда лева поне...
Качиха юни 2012 цената на тока уж заради зелената енергия. Едновременно с това въведоха такса за производителите до 39% от стойността на произведената зелена енергия, но тя остава за ЕРП-етата... защо ли? В резултат - хората ограбени, производителите натирени, държавата направи нищожни сделки с въглеродни емисии, щото се включи много късно на пазара... Кой печели от всичко това? И сами можете да се сетите...

03.03 2013 в 20:44

Евтина е енергията от слънцето, ако я усвояваш с кофа вода. Всичко друго струва пари. Най-кошмарно е да пробваш ядрена технология и после току виж се наложи да охлаждаш гръмнал реактор 100 000 години (СТО ХИЛЯДИ ГОДИНИ)! Изключването на тецовете само показва каква реална нужда от енергия има малка България.

03.03 2013 в 20:29

Г-н Каролев,

Ще се радвам да коментирате тази статия. С Вас често сме си говорили на тема дотиране, привилегии , преференции и всякакви други отклонения от нормалната пазарна икономика.

Скоро имаше интервю с един ядрен инженер и той спомена,че пазар има, ама за евтина енергия (разбирайте АЕЦ), така че май се е оказал прав.