Свлачище затрупа плаж край Варна

Елица Мартинова 27 март 2012 в 13:08 2724 0

Свлачище затрупа плаж край Варна, Снимка: БГНЕС
Свлачище затрупа плаж край Варна, Снимка: БГНЕС

Морето и активирали се след зимата свлачища затрупаха плажната ивица край варненската местност „Фичоза“.

Плажът е един от най-живописните в морската столица, защото все още не е завзет от крайбрежни заведения. Той е неохраняем и предлага възможност за алтернативно летуване.

Пясъчната ивица на „Фичоза“ се явява граница между морето и надвиснала скалиста местност. В момента обаче плажът е изчезнала заради морския прилив и свлекли се от хълма камъни.

От общината са взели решение да забранят разходките край морето в местността „Фичоза“ и съседната на нея „Галата“, тъй като свлачищата там застрашават живота на посетители.

Областният управител на града Данчо Симеонов заяви, че предстоят проверки на останалите плажове в региона и поставяне на предупредителни табели.

Във Варненска област има 47 плажа. Пет от тях, включително ивицата на „Фичоза“, са безстопанствени от десетилетия. Преди започване на активния сезон предстои да се обяви търг за отдаването им под наем. Поради липсата на интерес в последните години, цената им е намалена на половина.

Спечелилите ще получат ивиците за период от 5 години. Тяхна ще е отговорността по почистването и поддръжката на плажовете, осигуряването на спасителни постове и медицинско обслужване, както и контрол над постройките по ивиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови