Нов разкол! Църквата се цепи, докато погребват Максим

09 ноември 2012 в 12:38 3925 21

Разкол разтърси църквата в деня на национален траур. Снимка: БГНЕС
Разкол разтърси църквата в деня на национален траур. Снимка: БГНЕС

Нов разкол назрява в Българската православна църква. Новината гръмна по време на опелото на починалия патриарх Максим. Някогашният отцепник отец Инокентий е подал искане до съда за регистриране на нов синод. 

Това съобщи пред OFFNews.bg богословът Христо Латинов.

"Да, имаме такава информация", потвърди и Ловчанският митрополит Гавраил, с когото се свързахме по телефона. Дядо Гавраил обясни, че новината научили "по-преди", не през последните дни, но сега не е удобен моментът да я коментира. Той обаче изрази съмнения, че съдебната регистрация е вече факт. "Вероятно бихме научили, ако това е така", каза митрополитът.

"Ние с Латинов не контактуваме", отсече русенският митрополит Неофит, но не отрече скандала.

Неврокопският митрополит Натанаил отказа да коментира темата, като нито потвърди, нито отрече информацията. Експертът Никола Петков не потвърди информацията, но заяви, че не се учудва, ако това е истина още повече, че името на Инокентий е свързано с разкола в църквата. 

Решението за регистрацията идва след скандал, който се е разразил на съвещанието на Светия Синод след смъртта на патриарх Максим. Двама митрополити се противопоставили остро на решението пловдивският митрополит Николай да оглави Софийска митрополия. Патриарх Максим беше и Софийски митрополит, след кончината му престолът на софийски митрополит овдовя.

В първите години на прехода българската патриаршия беше разтърсена от криза и заплашена от разцепление с възникването на т. нар. „алтернативен синод“, оглавен от неврокопския митрополит Пимен. Той тогава оспори законността на избора на Максим за патриарх. През юли 1996 г. в София се провежда църковно-народен събор, организиран от "алтернативния синод", на който Пимен е обявен за патриарх. Министерският съвет на Жан Виденов не подкрепя този избор.

Именно Инокентий беше избран и назначен за алтернативен софийски митрополит от алтернативния синод на Пимен. След смъртта на Пимен той става наместник-председател на алтернативния синод на Българската православна църква. По това време под негово управление са над 250 църкви и манастири в страната. 

През януари в обръщение към миряните от непризнатия алтернативен синод на Инокентий поиска свикването на събор, който да избере ново ръководство на Българската православна църква.

"Всички Вас, като част от Богочовешкия организъм, ви призоваваме към свикването на Църковно-народен събор с участието на всички епископи,  всички свещеници и равен брой делегирани миряни от всички епархии. Само този най-висш църковен форум в дълбок размисъл за кризата в администрацията може да проправи нов път за Православната  българска църква. Той ще даде и шанс на подготвени и вярващи, на достойни и отговорни млади мъже с възрожденски дух да поведат паството ни към душеспасителния бряг", се казва в обръщение през януари.

Основният мотив за искането за смяна на ръководството на църквата са митрополитите с агентурно минало. "Само така няма да позволим и сега да подменят духовните ценности, съхранили  нацията ни през вековете. Ако приспим отново съвестта си, ще се лишим както тях от благодатната Евангелска светлина, която не може мракът да я обземе и портите адови не ще ѝ надделеят! Амин!", завършва обръщението.

Още тогава беше поискано и разсекретяване на досиетата на духовниците. 

Предстои по-голямо разцепление?

От алтернативния синод твърдят, че са започнали процедурата по съдебната регистрация далеч преди смъртта на патриарх Максим. Пред ОFFNews главният секретар на отцепниците отец Йордан Лесов каза, че заявлението за регистрацията е било внесено в Софийския градски съд на 9 август т.г. Целта е алтернативният синод да получи легитимация в съответствие с решенията на съда по правата на човека в Страсбург срещу България. Лесов припомни, че организацията му е осъдила два пъти държавата в Страсбург – в началото на 2009 г. и в края на 2010 г. Решенията обаче не са спазени и вторият синод все още не е официално признат.

Не искам да съм лош пророк, но мисля че предстои по-голямо разцепление в църквата от времето на т. нар. разкол. Това коментира пред OFFNews богословът Христо Латинов. Според него до сега около дядо Инокентий е имало медийно затъмнение. Той обясни, че зад каузата на Инокентий стоят близо милион и половина православни българи, които настояват цялата истина да излезе наяве.

Според Латинов в сила остава искането на т. нар. „алтернативен синод“ да се проведе Църковно-народен събор, за да се преодолее кризата в администрацията на църквата. По думите му разкол никога не е имало. Той обясни, че става въпрос за административно разцепление в църквата, което трябва да бъде преодоляно веднъж за винаги. Той обясни, че въпросът с новата регистрация на синода не се раздухва нарочно сега. Процесът тече от 2009 година, когато е търсено съдействие на държавата за да се стигне до единство в църквата.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!