Нов разкол! Църквата се цепи, докато погребват Максим

Последна промяна на 09 ноември 2012 в 12:38 3166 21

Разкол разтърси църквата в деня на национален траур. Снимка: БГНЕС
Разкол разтърси църквата в деня на национален траур. Снимка: БГНЕС

Нов разкол назрява в Българската православна църква. Новината гръмна по време на опелото на починалия патриарх Максим. Някогашният отцепник отец Инокентий е подал искане до съда за регистриране на нов синод. 

Това съобщи пред OFFNews.bg богословът Христо Латинов.

"Да, имаме такава информация", потвърди и Ловчанският митрополит Гавраил, с когото се свързахме по телефона. Дядо Гавраил обясни, че новината научили "по-преди", не през последните дни, но сега не е удобен моментът да я коментира. Той обаче изрази съмнения, че съдебната регистрация е вече факт. "Вероятно бихме научили, ако това е така", каза митрополитът.

"Ние с Латинов не контактуваме", отсече русенският митрополит Неофит, но не отрече скандала.

Неврокопският митрополит Натанаил отказа да коментира темата, като нито потвърди, нито отрече информацията. Експертът Никола Петков не потвърди информацията, но заяви, че не се учудва, ако това е истина още повече, че името на Инокентий е свързано с разкола в църквата. 

Решението за регистрацията идва след скандал, който се е разразил на съвещанието на Светия Синод след смъртта на патриарх Максим. Двама митрополити се противопоставили остро на решението пловдивският митрополит Николай да оглави Софийска митрополия. Патриарх Максим беше и Софийски митрополит, след кончината му престолът на софийски митрополит овдовя.

В първите години на прехода българската патриаршия беше разтърсена от криза и заплашена от разцепление с възникването на т. нар. „алтернативен синод“, оглавен от неврокопския митрополит Пимен. Той тогава оспори законността на избора на Максим за патриарх. През юли 1996 г. в София се провежда църковно-народен събор, организиран от "алтернативния синод", на който Пимен е обявен за патриарх. Министерският съвет на Жан Виденов не подкрепя този избор.

Именно Инокентий беше избран и назначен за алтернативен софийски митрополит от алтернативния синод на Пимен. След смъртта на Пимен той става наместник-председател на алтернативния синод на Българската православна църква. По това време под негово управление са над 250 църкви и манастири в страната. 

През януари в обръщение към миряните от непризнатия алтернативен синод на Инокентий поиска свикването на събор, който да избере ново ръководство на Българската православна църква.

"Всички Вас, като част от Богочовешкия организъм, ви призоваваме към свикването на Църковно-народен събор с участието на всички епископи,  всички свещеници и равен брой делегирани миряни от всички епархии. Само този най-висш църковен форум в дълбок размисъл за кризата в администрацията може да проправи нов път за Православната  българска църква. Той ще даде и шанс на подготвени и вярващи, на достойни и отговорни млади мъже с възрожденски дух да поведат паството ни към душеспасителния бряг", се казва в обръщение през януари.

Основният мотив за искането за смяна на ръководството на църквата са митрополитите с агентурно минало. "Само така няма да позволим и сега да подменят духовните ценности, съхранили  нацията ни през вековете. Ако приспим отново съвестта си, ще се лишим както тях от благодатната Евангелска светлина, която не може мракът да я обземе и портите адови не ще ѝ надделеят! Амин!", завършва обръщението.

Още тогава беше поискано и разсекретяване на досиетата на духовниците. 

Предстои по-голямо разцепление?

От алтернативния синод твърдят, че са започнали процедурата по съдебната регистрация далеч преди смъртта на патриарх Максим. Пред ОFFNews главният секретар на отцепниците отец Йордан Лесов каза, че заявлението за регистрацията е било внесено в Софийския градски съд на 9 август т.г. Целта е алтернативният синод да получи легитимация в съответствие с решенията на съда по правата на човека в Страсбург срещу България. Лесов припомни, че организацията му е осъдила два пъти държавата в Страсбург – в началото на 2009 г. и в края на 2010 г. Решенията обаче не са спазени и вторият синод все още не е официално признат.

Не искам да съм лош пророк, но мисля че предстои по-голямо разцепление в църквата от времето на т. нар. разкол. Това коментира пред OFFNews богословът Христо Латинов. Според него до сега около дядо Инокентий е имало медийно затъмнение. Той обясни, че зад каузата на Инокентий стоят близо милион и половина православни българи, които настояват цялата истина да излезе наяве.

Според Латинов в сила остава искането на т. нар. „алтернативен синод“ да се проведе Църковно-народен събор, за да се преодолее кризата в администрацията на църквата. По думите му разкол никога не е имало. Той обясни, че става въпрос за административно разцепление в църквата, което трябва да бъде преодоляно веднъж за винаги. Той обясни, че въпросът с новата регистрация на синода не се раздухва нарочно сега. Процесът тече от 2009 година, когато е търсено съдействие на държавата за да се стигне до единство в църквата.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2012 в 16:57

@ Поп Дръвчо, тогава законът беше друг.
А и синодът на Инокентий (и самият той) не е вписван в съдебния регистър, каквото и да се твърди.

10.11 2012 в 12:49

И все пак, ако трябва да избираме между Инокентии и Николай...

10.11 2012 в 09:43

Те (разколниците) към момента не са БПЦ и на регистрация подлежат както всяка сектичка, пратила мисионер у нас. Освен това, не знам какво няма да получи от съда, но при предишното им упражнение съдът изигра известна роля.

09.11 2012 в 22:20

Българската православна църква не подлежи на съдебна регистрация. От това следва, че не подлежат на съдебна регистрация и пререгистрация и ръководните и органи.
Каквото и да иска Инокентий, няма как да го получи от съда.

09.11 2012 в 21:37

Какъв агент ще е някой (независимо дали е от добрите или от лошите), ако се разприказва за агентурната си дейност? На колко хора ще изгори живота или делото? С какво ще е по-добър от държавата, която сама си разкрива агентите?

09.11 2012 в 21:30

Няма нищо лошо в това да си атеист (или друговерец) и да работиш за Църквата. Кое точно е продажничеството на Тантилов? Че е взел пари за положен труд? То ако е така, само просяците и крадците не са продажници.

Много плюене, подкрепено с нищо.

09.11 2012 в 19:35

Котило?

Май не си ходил на църква много отдавна...

09.11 2012 в 18:30

Ех, това християните сте били големи решояди, бре! Срам нямате! Оставете малко време да погребат дедо ви Максим и после захапвайте кокала .. все ще останат парички и за вас

(не принадлежа към никоя религия, да не ме набедите за иноверец, щото се водя неверник)

09.11 2012 в 18:08

Извънредно нечистоплътно е да си признаеш, че макар и осъзнат атеист, си работил в църковна медия, и след това да започнеш да плюеш по църквата! Защо очаквате някой да ви вярва, Тантилов, след като без капка свян признавате продажничеството си? Не бяхте ли консуматор на парите на църквата, докато правехте предаването й?
Тежко на България с такива продажни журналисти, които не се и свенят открито да признаят продажността си!
А и OFFNews.bg направо сгазиха лука с тая измислена "новина", в която няма нищо новинарско, и особено с манипулативното й поднасяне! Колкото и безбожни атеисти да сте, можехте да изчакате поне да мине денят на национален траур и погребението на патриарх Максим и да уважите чувствата на различните от вас - на вярващите. Иначе сте видни демократи и пропагандирате толерантност, нали?

09.11 2012 в 18:05

Да допуснем условно, че някои агенти на ДС "въобще не са правили лоши неща, а напротив". Да забравим за момент, че духовно лице няма какво да прави в светската власт (а надявам се, няма да причислите ДС към духовните структури на обществото).

Да поставим само въпроса: Защо тогава НИТО ЕДИН от тях (митрополитите - агенти) не излезе пред паството и не призна какви ги е вършил? Ако е вършил добрини - защо се крие? Ако е вършил грехове - защо не се покае? Защо не само, че не го направиха, а като им обявиха имената, имаше не само гузно мъчлане, а и нагло злословие и агресивно държане? Така ли прилича на духовни пастири?

Иначе съм съгласен че да се сменят едни агенти с други е глупаво. Но това, че за вторите (заподозрени от вас) все пак няма компроментиращи документи вдъхва крехка надежда, че може би не са от същото котило, като първите.