Студенти по медицина се обявиха против специализация чрез класиране по успех

Вероника Шербанова 17 септември 2013 в 15:32 3603 3

Медици
Медици

Студенти по медицина от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обявиха, че не са съгласни с идеята на здравния министър Таня Андреева, според която младите лекари ще могат да записват специализация само в зависимост от оценките им от следването им в университета.

Това обявиха от Асоциацията на студентите по медицина в България към Софийския университет.

Ако няма приемен изпит и специализацията зависи изцяло от оценките по време на следването, ще има лекари, които няма да могат да зачислят специализация с години, обяви Кирил Пенчев от Асоциацията.

По думите му не е ясно и как идеята за отпадане на изпита ще се отрази на чуждестранните студенти, които също имат право да специализират в България.

Студентите по медицина изказаха и своите искания към правителството. Сред тях са увеличаване на броя на местата за специализация по държавна поръчка от 250 на поне 400.

Всяка година у нас медицина завършват 600 души, а едно увеличение на местата по държавна поръчка би струвало на държавата около 4 млн. лева годишно, категорични са от Асоциацията.

Студентите настояват и за увеличение на възнаграждението за специализантите. Според тях бъдещите лекари трябва да получават по около 800 лева месечно, колкото е средната заплата в сектора здравеопазване.

Според студентите по медицина е необходимо и засилването на външния контрол върху качеството на обучението им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews