Андреева обеща специализация без изпити за млади лекари

16 септември 2013 в 17:36 3133 4

Здравният министър Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Здравният министър Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Лекарите ще могат да специализират без приемен изпит от следващата година, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева при откриването на учебната година в Медицинския университет днес.

По думите ú класирането на кандидатите ще се прави на база успеха от завършването на младите лекари.

Тя обеща промяна ще бъде направена в Наредба номер 34 на Министерството на здравеопазването, по която в момента се прави приемът на специализанти.

Проблемът със специализациите на лекарите обаче не е толкова в приемните изпити, а във факта, че специализацията е лошо или въобще не е платена и не се признава за трудов стаж.

Първокурсниците в Медицинския университет тази година са над 1200, като студенти от други държави продължават да подават документи до края на октомври. 

Всички общежития на Медицинския университет ще бъдат ремонтирани до година и половина, обеща пък ректорът на вуза проф. Ваньо Митев. Ремонтирани ще бъдат и всички аудитории на университета.

Проф. Митев обяви още, че предстои да бъде открит филиал на Медицинския университет в Италия по подобие на този в Швейцария, където български преподаватели ще обучават студенти на английски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови