Станишев: Държавата стана инструмент за репресии (видео)

29 април 2013 в 15:52 1987 1

Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Снимка БГНЕС/архив
Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Снимка БГНЕС/архив

Самата държава се превърна в репресивен инструмент. И репресията не е с цел да се съберат повече данъци, приходи в бюджета и увеличение на нужните средства, а с цел да се обслужат конкретни икономически интереси. Навсякъде в страната ни разказват ужасни истории за ролята на държавни институции като МВР, които се използват за притискане, рекет, преразпределение и отнемане на бизнес. Всичко това се прави за икономически и политически цели на една малка върхушка от управляващата и в момента партия.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на икономическия форум „България – икономически активна страна“. Конференцията бе организирана от левицата в понеделник. Водещ на форума бе Мартин Димитров – кандидат-депутат от гражданската листа на „Коалиция за България“, който бе първият издател на списанието Playboy.

Целта на левицата бе да представи икономическите си приоритети. На кръглата маса присъстваше и лекарственият бос Огнян Донев.

Станишев не пропусна да осъди икономическата политика на кабинета „Борисов“ и да подчертае доброто икономическо състояние, в което Тройната коалиция е оставила страната.

„Преди четири години България беше сред страните в ЕС, които влязоха в кризата в добро финансово, бюджетно и икономическо здраве. С възможности да реагираме много гъвкаво и адекватно на кризата. Днес, четири години по-късно, след управление на една партия, която създаде много очаквания, картината е съвсем различна“, заяви председателят на БСП.

По думите му водещото в политиката на ГЕРБ не е бил стремежът към стабилност на България, а собствените им интереси.

„Политическият монопол на една сила доведе до икономически монополи в различни сектори. Говоря за естествено конкурентни сектори, където чрез промяна на правила, облагодетелстващи едни и подтискаща други, се създадоха монополи и монополчета“, коментира още лидерът на социалистите.

Той подчерта, че „няма светкавична мярка и магическо решение“ за натрупаните проблеми в сферата на икономиката. Станишев обаче бе категоричен, че левицата разполага с експертен в този сектор и ще съумее постепенно да преодолее трудностите в държавата.

„В управленската програма няма нереалистични цели. Има цели, изискващи усилия, координирана и комплексна политика. Но при предсказуемо правителство тези цели са постижими. Бъдещият министър-председател Пламен Орешарски – защото аз съм убеден, че следващият премиер ще бъде Пламен Орешарски, ще получи пълната подкрепа на „Коалиция за България“, за да изведе страната от блатото и да спаси България“, каза Сергей Станишев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews