Спецоперация срещу пиратски софтуер за 150 000 лв.

Николаос Цитиридис 05 октомври 2012 в 12:31 1969 1

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

ГДБОП проведе спецоперация срещу фирма, която ползва нелицензиран софтуеър и е нанесла щети за над 150 000 лв, съобщиха от МВР.

Компанията е използвала бизнес софтуерни продукти и специализирани програми, за които не е платила. Проверени са нейни офиси в София.

Дружеството се занимавало с разработка на професионални и полупрофесионални мултимедийни устройства, предназначени за многоканален запис, възпроизвеждане, обработка и управление на аудио сигнали, дизайн. Също с производство и маркетинг на иновативно дигитално аудио оборудване за музикалната и филмовата индустрия.

От офисите антимафиотите иззели 24 компютърни системи с нелицензирани специализирани софтуерни продукти – Corel Draw, Windows Server, Microsoft Office Pro, Adobe Acrobat Distiler, Adobe Acrobat Pro, Photoshop Adobe, Auto CAD, Office Basic, Nero 6, Win Rar и др.

Иззет е и специализиран софтуер „Solid works 2012“, струващ около 10 000 евро. Според експерти нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са на стойност за над 150 хил. лв.

Установено е, че фирмата е изградила широка мрежа от дистрибутори на територията на страната и рекламирала дейността си посредством чуждестранни интернет сайтове, достъпни от цяла Европа.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови