Социолози: Търси се нова „Атака“ в политиката

Елица Мартинова 18 март 2013 в 08:52 1410 0

Първан Симеонов. Снимка: ББСС Галъп интернешънъл
Първан Симеонов. Снимка: ББСС Галъп интернешънъл

Недоволството на гражданите през последните месеци обуславя енергия за съставянето на нов националистически проект, какъвто е „Атака“. Това заяви пред bTV социологът Първан Симеонов от „Галъп“.

„ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше, разминава му се с малко. Действително съществува потенциал за нещо ново, бих казал, че това не е нов ГЕРБ, а нов Сидеров. Има търсене за нов Сидеров. Има много социален патос в исканията на протестите. Първата идея, която тези хора хванаха интуитивно беше националната символика. Това сливане на социален и национален патос вещае някаква "Атака", коментира Симеонов.

Той заяви, че в политическите формации на протестиращите има потенциал и разглеждано от днешна гледна точка за такава партия биха гласували стотици хиляди души. По думите му обаче има реална възможност тази енергия да се размие до изборите заради разделението между лидерите на протеста.

Според Симеонов хората вече са се изморили от протестите, защото не знаят къде и как да адресират енергията си.

„В момента ситуацията прилича на политическа безизходица - и протестът се намира в отлив, и партиите се намират в положение, че не могат да управляват. Ако сега този протест се уталожи, при първата неравност утре ще се появи отново", смята Симеонов.

 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови