Първан Симеонов от “Галъп”: Райков хвърли ръкавица към протестите

Георги Савчев 12 март 2013 в 21:34 6012 19

Първан Симеонов. Снимка: ББСС Галъп интернешънъл
Първан Симеонов. Снимка: ББСС Галъп интернешънъл

С изказването „чухме протестиращите, нека сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ“ Марин Райков хвърли ръкавица към протестите. Подобно отделяне на протестите от народа би могло да му изиграе лоша шега в отношенията с протестиращите, които още са авторитетна политическа величина. 

Това коментира пред OFFNews.bg политологът Първан Симеонов, директор в „ББСС Галъп интернешънъл”.

С фигурата на служебния премиер са търсени поне три ефекта: да отговаря на дясно либералната политическа идентификация, която носи и самият Плевнелиев, и онзи лагер в ГЕРБ, който той олицетворява, а в същото време да има и „червен” акцент в биографията си – в случая заради бащата, т.е. като цяло да е консенсусен, символизиращ приемственост; второ - да изглежда като „вносен” политик, защото съществено предимство у нас напоследък се дава на хора, които хем са политици, хем не са участвали в текущата политика у нас; трето - с избора на дипломат от кариерата се показва, че западните партньори имат доверие в него, т.е. няма как толкова лесно да се „отстрелва”, заяви Първан Симеонов.

Според политолога, непосредствената политическа опасност е този кабинет да бъде припознат като продължение на предишния – няколко души в него, а и самият Райков имат своята биография на високи управленски постове в последния мандат:

Неслучайно и първите политически атаки дойдоха именно по тази линия – БСП вероятно ще се придържа към тази линия: свързване на правителството с ГЕРБ. Самият ГЕРБ пък би следвало да се дистанцира, за да се разтоварва от всякаква отговорност и да навлиза директно в предизборна кампания, която рано или късно трябва да попита избирателя: „Сегашната хаотична ситуация допада ли ви!?” Но това все пак е ГЕРБ, така че прогнозите са трудни, пък и току-виж на ГЕРБ му харесало служебното правителство, отбеляза Симеонов.

Иначе, всичко беше според процедурата, т.е. без изненади. На този фон обаче се откроиха няколко неща: намекването за монопол в медийната среда, конкретиката спрямо проблема с монополите, министърът за електронно правителство и ресорът „Малки и средни предприятия”, бордът за честни избори, заявката за опит за разплащане на задължения от страна на държавата, насоките за социална политика. Звучи похвално. Опасността от подобно влизане в конкретност е да се създадат свръхочаквания при една – все пак – по-скоро процедурна роля на това правителство. Накратко денят може да бъде определен като: второ и по-важно начало на политическата кариера на Росен Плевнелиев, заяви политологът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!