Софи Маринова пее на полуфинала на Евровизия тази вечер

Вероника Шербанова 24 май 2012 в 04:26 2933 0

Софи Маринова представя днес България на полуфинала на Евровизия. Снимка: БГНЕС
Софи Маринова представя днес България на полуфинала на Евровизия. Снимка: БГНЕС

Софи Маринова ще представи България на втория полуфинал на Евровизия 2012 тази вечер. Тя ще изпълни песента "Love Unlimited". 

Вторият полуфинал започва в 22 часа българско време. Софи Маринова ще излезе под номер 8 на сцената с песента "Love Unlimited". Музиката и аранжиментът са на Ясен Козев и Крум Георгиев, а текстът е написан от Дони Василева.

Софи Маринова беше избрана да участва на конкурса след оспорвана битка на националния финал на 29 февруари тази година. Освен нея за правото да се явят на сцената в Баку се състезаваха още 12 изпълнители. Сочената за фаворит Десислава (Dess) остана втора, а Софи получи почти двойно повече гласове от нея.

Начало на участията ни в Евровизия поставиха изпълнителите от група Kaffe с песента „Lorraine” през 2005 година. Те достигнаха до 19-о място на полуфинала. В състезанието за избор на песен, която да представи страната ни на конкурса, участва и дуетът на Софи Маринова и Слави Трифонов "Единствени". На финала те отказаха да изпълнят песента си, като съобщиха, че вотът е манипулиран и знаят предварително името на победителя.

През следващата година Софи Маринова и Слави Трифонов участваха с нов дует - "Любовта е отрова", но не бяха допуснати до полуфинала. Да представи страната ни на конкурса се падна на Мариана Попова и песента „Let Me Cry”. Певицата достигна 17-о място.

Година по-късно Софи отново опитва да покори европейската сцена. Този път неин партньор беше Устата. Заедно те участваха на финала на родна почва, но не спечелиха. Победителите Елица Тодорова и Стоян Янкулов с песента "Вода" представиха България на конкурса Евровизия и донесоха най-големия успех за страната ни до момента. "Вода" е единствената песен, която е достигала финала на Евровизия. Там тя зае пето място.

През 2008 година в европейския конкурс участват Deep Zone & Balthazar с песента „DJ, Take Me Away”, като достигат 12 място в класацията. Следващото ни представяне пък - песента „Illusion” в изпълнение на Красимир Аврамов, донесе на България най-малко точки – едва 7, и 16-то място на полуфинала.

Само с една позиция по-нагоре се изкачи Миро от бившия дует Каризма, представил България на конкурса преди две години. Той представи песента „Ангел си ти“.

Изпълнението от миналата година се хареса повече на европейските зрители. Те поставиха Поли Генова и песента „На инат“ на дванадесето място с 48 гласа.

Софи Маринова е първата поп-фолк певица, която ще представя България на Евровизия. Тя е и първият български изпълнител от ромски произход, който достига полуфинала на конкурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews