Два дни до участието ни в Евровизия

Вероника Шербанова 22 май 2012 в 13:11 1174 0

Няколко дни ни делят от финала на Евровизия 2012. Снимка: eurovision.tv
Няколко дни ни делят от финала на Евровизия 2012. Снимка: eurovision.tv

Остават четири дни до големия финал на тазгодишното издание на конкурса Евровизия. България ще бъде представена от Софи Маринова и песента Love Unlimited на втория полуфинал на 24 май. 

Конкурсната част на Евровизия 2012 започва днес с първия полуфинал. В него участие ще вземат изпълнителите от Черна гора, Исландия, Ирландия, Гърция, Кипър, Латвия, Албания, Румъния, Швейцария, Белгия, Финландия, Израел, Дания, Австрия, Унгария, Русия и Молдова.

Само два дни по-късно, на 24 май, е и вторият полуфинал. В него ще участва и българският участник Софи Маринова. Тя ще се съревновава с представителите на Беларус, Украйна, Грузия, Турция, Сърбия, Македония, Естония, Словакия, Словения, Босна и Херцеговина, Хърватия, Португалия, Малта, Холандия, Швеция, Норвегия и Литва.

Десетте песни, които са получили най-много гласове на двата полуфинала, ще участват на финала в Баку на 26 май, в 22:00 часа българско време. Освен тях по регламент участват и представителите на Германия, Великобритания, Франция, Испания, Италия и държавата победителка от последната година – Азербайджан. Техните песни се класират директно за финала, без да участват в конкурсната програма.

По регламент почитателите на конкурса нямат право да гласуват за участника, който представлява страната им.

Българската песен, която ще представя страната ни на Евровизия 2012, е Love Unlimited в изпълнение на Софи Маринова. Тя ще се появи на сцената с номер 8.

Най-големият ни успех на конкурса до момента е петото място, което заеха Елица Тодорова и Стунджи с песента „Вода“ през 2007 година. Оттогава български участник не се е класирал на финала на Евровизия. Миналата година България беше представена от Поли Генова и нейната песен "На инат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови