Снежен ад в Източна България (обновена)

Последна промяна на 19 декември 2012 в 20:21 2766 4

Най-кризисна е ситуацията в област Разград. Снимка: sxc.hu
Най-кризисна е ситуацията в област Разград. Снимка: sxc.hu

Обстановката в Източна България е много усложнена. Призовавам всички, на които не се налага, да не пътуват. Да се пътува само, ако е крайно наложително, заяви пред агенция "Фокус” министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Кризисна е ситуацията в област Разград, където в момента се затварят всички пътища за превозни средства за цяла нощ. Опасно е да се пътува. Толкова е силен вятърът и навяванията, че пътищата са заринати и колите губят пътя.

В 21 ч. областният управител Димитър Александров обяви бедствено положение на територията на област Шумен. За 24 часа се затварят всички пътища на територията на областта за движение на МПС. Преустановени са учебните занятия в някои от общините на територията на областта.

Има множество сигнали за закъсали МПС и бедстващи хора в Шуменско. На много места снегонавяванията са образували големи преспи. Приоритетно ще се снабдяват с храни и продоволствия детските, социални, лечебни и здравни заведения и спасителните екипи, съобщиха от пресслужбата на областния управител Димитър Александров.

В 10 области - Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, се затварят всички третокласни пътища за различните видове моторни превозни средства, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

В областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Русе, Варна и Бургас се затваря цялата пътна мрежа за МПС над 3.5 тона.

Път ІІ-74 Преслав-Търговище се затваря за всички моторни превозни средства поради силни снегонавявания, съобщават още от Агенция "Пътна инфраструктура".

23 населени места в област Кърджали са без ток.

Времето над страната е предимно облачно. Температурите са в интервала от - 11 С° до + 5 С°.

Умерен до силен вятър има в областите: Благоевград, Бургас, Габрово, Добрич, Монтана, Разград, Сливен и Търговище. Сняг вали в областите Благоевград, Бургас, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Силистра,Търговище и Шумен.

Служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 137 сигнала за произшествия, от които 40 пожара, 92 аварийно-спасителни дейности и пет лъжливи повиквания до 16.00 часа днес.  

С верижна машина МТЛБ около 13:30 ч. от района на местността „Рамануша” край Сливен, от закъсали автомобили са изведени една болна и една бременна жена до линейка на Спешна помощ. С верижната машина се евакуират хора от закъсали автобуси и автомобили край Сливен.

Снегът блокира около 50 деца на хижа Здравец.  Децата е трябвало да пътуват за влака, но автобусът, отишъл да ги вземе, е закъсал на път за хижата. По-късно децата бяха извозени до Пловдив. Освен пожарникарите със своите четири високопроходими автомобила, в спасителната операция са се включили и 7 джипа от клуба Оff Road Пловдив. Децата са на възраст от 15 до 17 години и са от Провадия, съобщава агенция „Фокус“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2012 в 07:33

То пък във Варна кога ли се е чистело...
Всяка зима е едно и също!
Аз съм планирала подарък за родителите ми - по едни котки за градска употреба.
Дано няма контузени хора или аварирали шофьори се надявам. Късмет на всички там.

19.12 2012 в 22:48

Шумен последва разград с затварянето на всички пътища за 24 часа

19.12 2012 в 20:57

И още нещо. Във Варна не се чсти. Целиуя град е в сняг. Минават някакви мажини които само поливат с луга, но нищо не се получава. Смешна работа. Отивам да закъсвам :)))

19.12 2012 в 20:47

Преди малко се върнах от опита ми да стигна до Суворово от Варна. Пътя за Добрич е затворен и има голяма колона в Аксаково. Минах по заобиколен път и излязох на пътя за Калиманци. Там наистина има нулева видимост. Поради силния сняг и вятър не се вижда нито път нито дървета нищо, само едно бяло. Върнах се обратно. Иначе има едни хора там с едни огромни машини, които наистина чистят, но вятъра затрупва след тях.