Следствен експеримент повтаря атентата в Бургас

26 април 2013 в 07:40 1620 1

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

Следствен експеримент ще повтори атентата в Бургас от 18 юли миналата година.

Два автобуса ще бъдат взривени край Ихтиман. Целта на възстановката е да се изяснят детайлите за атентата, при който загинаха петима израелски туристи, шофьорът и атентаторът.

Двата автобуса, които ще се използват в следствения експеримент, са закупени от Европол. Те ще бъдат разположени според позициите, които са заемали на летище Сарафово.

Човешките макети, които ще се използват по време на възстановката, съответстват на броя на пътниците в трагичния ден. Те са произведени в завод “Арсенал” в Казанлък и съответстват на мускулната и костна плътност на човешкото тяло. Свидетелски показания и записи от охранителните камери показват къде точно са стояли хората в момента на атентата.

Взривното устройство също ще бъде максимално близко копие на бомбата, избухнала в Бургас. МВР го подготви заедно с експертите на Европол. Така се цели да стане ясно къде точно е бил взривът и дали е задействан, когато раницата на атентатора е поставяна в багажното отделение на автобуса или по-рано.

Експериментът трябва да установи дали автобусът е трябвало да бъде взривен в движение по пътя към Слънчев бряг, за да има повече жертви и щети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews