Терористи нарочили синагогата в София след Сарафово

02 април 2013 в 08:16 2810 2

Възпоменание в Софийската синагога за жертвите от атентата в Бургас. Снимка: БГНЕС
Възпоменание в Софийската синагога за жертвите от атентата в Бургас. Снимка: БГНЕС

Терористи са наблюдавали като обект на атака синагогата в София. 

Това се казва в доклада за 2013 г. на Вашингтонския институт за близкоизточна политика, озаглавен „Хизбулла и "Кодс" в иранската тайна война със Запада”. 

Според заключенията в него иранските сили „Кодс” (спецподразделение на иранския Корпус на стражите на ислямската революция) са извършвали наблюдение над синагогата в столицата. Това говори за възможното подготвяне на терористична активност, твърди израелският вестник “Джерусалем пост”, цитиран от "Фокус". В статията информацията се обвързва със случай, при който активист на „Хизбулла” е осъден миналия месец в Кипър за заговор за убийството на израелски туристи на острова. 

Според доклада „дни след атентата в Бургас, докато разследването на взрива и издирването на съучастници е било в разгара си, българските власти са заловили оперативен служител на „Кодс” да проучва синагогата в София”.

Авторът на доклада, д-р Матю Левит – водещ експерт по „Хизбулла” и антитероризъм, е бил информиран за това от израелското разузнаване.

Пожелал анонимност източник от България, е заявил пред вестника, че българските власти, включително висши представители на силите за сигурност, са били запознати със съществуващите заплаха от страна на „Хизбулла” и Иран срещу евреите и израелските граждани в България, преди нападението в Бургас. Според източника, множество българи „са подавали информация много пъти” на силите за сигурност за планирани нападения на „Хизбулла”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!