Учените с номинация за шеф на фонда, не искат и да чуят за закриването му

Александра Маркарян 08 февруари 2013 в 14:22 2368 0

Министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров (пред микрофоните) след срещата си с ректорите и ръководството на Селскостопанската академия и БАН. Снимка: Сергей Антонов
Министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров (пред микрофоните) след срещата си с ректорите и ръководството на Селскостопанската академия и БАН. Снимка: Сергей Антонов

Ректорите на всички висши училища в България, ръководството на БАН и на Селскостопанската академия издигнаха единодушно кандидатурата на бившия ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет в София доц. Борис Стефанов за нов управител на Фонд "Научни изследвания".

Те реагираха изключително остро на искането на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков фондът да бъде трансформиран в дирекция към Министерството на образованието, младежта и науката.

"Наука се прави от свободни хора. Това би било пагубно. Учените свободно трябва да могат да правят подбора на проектите", бе позицията на учените, изразена от зам.-председателя на БАН акад. Дамян Дамянов.

Министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров подкрепи както кандидатурата за шеф на фонда, така и позицията на учените срещу предложената промяна.

"Трябва да се съобразя с научната общност. Аз съм част от нея", заяви той в отговор на въпрос на OFFNews какво е личното му становище спрямо писмото, изпратено му от Дянков с искане за трансформиране на Фонда.

Днес министър Воденичаров събра ректорите и ръководствата на БАН и Селскостопанската академия, за да чуе тяхната номинация за нов управител на Фонда. Досегашният, Христо Петров, подаде оставка в края на януари след серия протести на учени заради скандали за раздаване на държавни пари за наука на приближени до ръководството на Фонда лица и фирми.

Учените поискаха целият Управителен съвет на фонда да подаде оставки, а министърът увели, че самият той ще поиска същото още днес.

След срещата си с министъра ректорите обявиха и 9 свои искания, приети на заседание на Съвета на ректорите на 7 февруари. Те са свързани с осигуряване на възможност професорите да имат възможност да преподават по-дълго след пенсионирането си, университетите да могат да приемат студенти през цялата година, за да не губят кандидатите от чужбина, които не са успели в сегашния краен срок - 30 октомври, да получат всички необходими документи, министърът на образованието да прегледа и преподпише спогодбите за взаимно признаване на дипломите със страните, където сроковете за действие на спогодбите вече са изтекли, държавата да разреши студентите от ЕС да могат да бъдат обучавани и в платена форма (сега те учат при равни условия с българските си колеги).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!