Шефът на архивите бил служител в картотеката на ДС (видео)

Елица Мартинова 29 август 2013 в 11:54 8796 49

Радан Кънев, Атанас Атанасов и Албена Палпурина  Снимка: Сергей Антонов
Радан Кънев, Атанас Атанасов и Албена Палпурина Снимка: Сергей Антонов

Новият шеф на Държавна агенция „Архиви“ Иван Комитски има кариера в трети самостоятелен отдел на бившата Държавна сигурност. С това назначение кабинетът дава заявка, че ще се опита да потули следите от комунистическия режим.

Това обявиха на пресконференция днес Радан Кънев, Атанас Атанасов и Албена Палпурина от ДСБ.

Комитски, който с решение на Министерски съвет наследи ръководния пост в архивите от Мартин Иванов, има дълга кариера. От 1988 г. до 2008 г. той е работил към архивите на МВР, където преминава всички йерархични стъпала от специалист до шеф на дирекция „Информация и архив”. През 2008-2009 г. оглавява същата дирекция, но в ДАНС.

Разпратената до медиите биография обаче мълчи за кариерата на Комитски в ДС, за която ДСБ алармираха днес.

„Уволнението на шефа на Държавната агенция „Архиви“ е крайно тревожно, защото Мартин Иванов бе първият, който се опита да даде публичност на архивите“, каза Радан Кънев.

Още вчера Иванов обяви, че е разбрал от медиите, че ще бъде сменен. Още нямам официалната информация, защото никой не ми се е обадил.

И съм убеден, че никой никога няма да ми се обади, че съм сменен. Ще науча в момента, в който г-н Комитски дойде при нас в Архива със заповедта или заповедта е изпратена в МС по пощата, коментира днес пред БНР Мартин Иванов.

Преди 10 ноевмри 1989 г. настоящият директор Иван Комитски е служил в III-ти самостоятел отдел на Държавна сигурност, обясни Атанас Атанасов.

„Особено тревожен е фактът, че по това време Комитски е бил под прякото ръководство на Нанка Серкеджиева – генерал от ДС, която бе съдена за унищожаване на архивите“, посочи още Атанасов.

Тъмносините смятат, че назначението на Комитски е обезпокоително и би могло да се счете като знак, че властта ще се опита да потули архивите.

В тази връзка от ДСБ са изпратили до министър-председателя ново заявление за достъп до обществена информация, в което питат премиера дали при избора си на Комитски е бил наясно с кариерата му в ДС.

Партията на Радан Кънев е изпратила и още две заявления, касаещи други „обезпокоителни“, според тях, назначения.

Едното е свързано с избора на Георги Димитров за постоянен секретар на Министерството на външните работи. Димитров зае поста през юни. От ДСБ считат назначението му за скандално, тъй като той също е бил служител на ДС – във Второ главно управление с псевдоним „АНТОН“, а впоследствие и в Първо главно управление с псевдоним „БОИЛ“.

„По това време той е бил отговорен за следенето и подслушването на чужди дипломати, включително представители на ООН, а сега е част от облика на България пред света и най-вече пред международните партньори. Той по-скоро би могъл да сътрудничи за евразийските намерения на Путин, отколкото за настоящата външна политика на страната“, обясни Албена Палпурина.

Третото заявление по ЗОП касае назначението на Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Притесненията на ДСБ отново са свързани с принадлежността на Чуков към бившата Държавна сигурност.

„Искам да ви обърна внимание, че преди да заемат длъжности кадрите на ДС са преминавали курс по обучение при спеслужбите на СССР“, подчерта Атанасов и посочи, че участието на Чуков в политиката по сигурността на страната е „повече от смущаваща“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!