Съпругата на номинирания за главен прокурор укривала данъци

Юлиан Христов 21 ноември 2012 в 13:42 3211 3

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Съпругата на кандидата за пост главен прокурор Сотир Цацаров прикрила няколко хиляди лева данъци. Това твърди в своя публикация сайтът "Биволъ".

Цацаров, който в момента е председател на Окръжния съд в Пловдив, е сочен за фаворит на вътрешния министър за поста главен прокурор. 

Според публикацията съпругата му Меглена Цацарова, която е нотариус в Пловдив, и нейната колежка Адела Кац-Бояджиева, съпруга на адвоката Иван Бояджиев, са закупили два общи имота през 2008 г. По взаимно съгласие с продавачите те записали в нотариалния акт 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената за всеки имот. Така те платили  1000 лв. вместо 11 9151,11 лв., а спестените данъци от сделката надхвърлят 5000 лв. от местен данък и такси за вписване. Такова деяние се наказва с глоба по чл. 125 от Закона за местните данъци и такси.

Според "Биволъ" информацията за тези сделки е изнесена още през 2009 г. от в. "24 часа" и е потвърдена с данни от Агенцията по вписванията, съдебно решение на Окръжния съд в Кърджали и имотната декларация на самия Цацаров, който е отбелязал за 2008 две имотни придобивки на своята съпругата по 59 604 лв. всяка. 

Двата имота, в които инвестират Цацарова и Бояджиева са овощни градина от близо 3 декара в с. Костиево, на стария път Пловдив - София. Случаят става публичен, защото за единия от имотите купувачите твърдят, че са измамени и си търсят правата в съда. Оказва се, че жената, която им продава терена, не е реалният му собственик. Скоро се появяват истинските собственици, които са братовчеди на продавачката и предявяват претенции за имота. Излъганите нотариуски веднага завеждат дело, за да развалят сделката и да си върнат парите.

Делото се гледа в Кърджали, защото Цацаров е съдия в Пловдив и съдиите там си дават отвод. В присъдата на Окръжен съд - Кърджали от 26/05/2009 г. адвокатът на Цацарови и Бояджиеви твърди буквално следното:

Продажната цена на недвижимия имот, посочена в нотариалния акт, била 1000 лева, но действително уговорената, платена от доверителите ми и получена от ответницата цена, е била в размер на сумата 60921 евро. Вписването на сумата от 1000 лева като продажна цена, е станало по изрична молба на ответницата, тъй като е изразила желание трети лица да не узнаят за сравнително голямата сума пари, която ѝ е била платена. Твърдят, че в случая е налице относителна симулация по отношение цената на продажбата, като записаната в нотариалния акт цена от 1000 лева е привидна (симулативна), а прикритата (действителна) цена е в размер на сумата 60 921 евро (или 119 151,11 лева по Централния курс на БНБ към датата на плащането).

За да се застраховат от злоупотреба, като едновременно удовлетворят изричната молба на продавача да не се обявява пълната цена, двете нотариуски и адвокатът им измислили сложна схема. Страните подписали предварителен договор, в който също е вписана занижената цена от 1000 лв., а реалната цена е маскирана като обезщетение от 60 408 евро, което продавачът трябва да изплати на купувачите в случай, че сделката се развали по негова вина.

Ответницата обаче твърди пред съда, позовавайки се на нотариалния акт, че не знае за никакви привидни и прикрити цени, а е получила само 1000 лв за имота.

В решението си съдът приема за вярно записаното в предварителния договор и осъжда продавача да върне парите на Цацарова и Бояджиева ведно със законната лихва и разноските по делото.

Съдебната сага около този терен обаче се заплита. Осъдената Мария Сотирова обжалва и не връща парите, с които вече е купила апартамент в Пловдив и го е прехвърлила на сина си. Тя обжалва и собствеността на братовчедите си в Административен съд. От друга страна братовчедите завеждат дело, за да влязат във владение на овощната градина. Като ответници са посочени Меглена и Сотир Цацарови и техните съсобственици Адела Бояджиева и Иван Бояджиев, тъй като имотът вече е семейна съсобственост.

Вторият имот, закупен по същото време от Цацарова и Бояджиева, също е изповядан на цена от 1000 лв., но както се вижда от декларацията на Цацаров, реално е струвал колкото и първия: 60 408 евро. Така общата сума, дължима на фиска от тези транзакции, става близо 5000 лв.

Дори Цацарова и Бояджиева да са жертви на измама от страна на Стоилова, това не отменя задължението на страните по сделката да платят данъци върху реалната сума, а не върху занижената и вписана в нотариалния акт.

Чл. 255. ал. 1 от Наказателния кодекс гласи, че който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, като състави или използва документ с невярно съдържание при представяне на информация пред органите по приходите се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева.

В случая спестените данъци от всяка отделна сделка за всяко от лицата по сделката са под прага за "голям размер", който е 3000 лв. и лицата не носят наказателна отговорност по чл. 255, коментираха за Биволъ юристи.

Приложим е обаче чл. 125 от Закона за местните данъци и такси за укриване на част от цената при получаване на имущества по дарение или по възмезден начин. В такъв случай провинилите се се наказват с глоба в двойния размер на дължимия данък върху укритата част.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!