Лечков обжалва условна присъда

16 ноември 2012 в 09:36 1311 0

Йордан Лечков. Снимка: БГНЕС
Йордан Лечков. Снимка: БГНЕС

Бившият градоначалник на Сливен Йордан Лечков обжалва 3-годишната си условна присъда в Апелативния съд в Пловдив. Делото е насрочено за 27 ноември, научи Дарик.

Първата инстанция в Стара Загора го призна за виновен в това, че е превишил правата си и е ощетил държавата с 14 642 лева. Магистратите постановиха още Лечков да не заема отговорни длъжности в общинската и държавната администрация в продължение на 3 г.

На 19 февруари 2010 г. като кмет на Сливен той издал заповед да се почистят дерета около село Тополчане и още две села, като се разпоредил изпълнителят "Екоседимент" - София да изнесе инертните материали за своя сметка.

Според прокуратурата по този начин фирмата се е облагодетелствала със 7321 куб/м камъни. Отделно и държавното дружество "Напоителни системи" е понесло щети за 3882 лева.

През юни ВКС оправда Лечков по обвинението за подкуп и търговия с влияние. Според обвинението той е поискал и приел през 2005 година 5000 лв. от местния бизнесмен Илия Георгиев, като парите е трябвало да бъдат внесени като дарение за общинския футболен клуб “Сливен 2000″. Срещу тази сума Лечков, в качеството си на кмет, обещал на бизнесмена парцел от 150 кв. м.

В момента Лечков има пет дела в ход на различни инстанции и една оправдателна присъда.

В ход срещу Лечков е делото, в което той отговаря за длъжностни престъпления. Лечков наредил на директорката на училище в града да прекрати обществената поръчка и да възложи изпълнението на ремонта на въпросната фирма. Ако бъде доказана вината на бившия сливенски кмет, той може да получи от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба от 3 до 5 хил. лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!