Лечков получи две години затвор

14 януари 2013 в 17:42 3498 6

Йордан Лечков. Снимка: БГНЕС
Йордан Лечков. Снимка: БГНЕС

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков е получил 2-годишна ефективна присъда от Окръжния съд в Стара Загора, съобщи БГНЕС. 

Йордан Лечков е признат за виновен по две от повдигнатите му обвинения. Първото е за неизгодна сделка за водния цикъл на Сливен и щета за 571 783 лв., а второто обвинение е квалифицирано като принуда върху директора на териториалното звено на НАП в Сливен Петко Дюлгеров.

Ако влезе в сила, присъдата ще бъде излежана в затворническо общежитие. В 15-дневен срок бившият кмет на Сливен има право да обжалва пред Апелативен съд – Пловдив.

На 25 март 2011 година Окръжният съд в Стара Загора оправда Йордан Лечков и по обвинения за търговия с влияние и измама. Кметът на Сливен бе обвинен, че е поискал 5000 лева от местния бизнесмен Илия Георгиев – Манастира, за общинския футболен клуб „Сливен-2000“, а в замяна щял да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице за изграждане на водопровод до заведението му.

Бившият градоначалник има условна присъда от 2 години и 6 месеца за злоупотреба със служебно положение, довело до ощетяване на общинския бюджет с 904 000 лв. През лятото пък ВКС оправда Лечков по друго дело - по обвинението за подкуп и търговия с влияние. Според обвинението Лечков е поискал и приел през 2005 година 5000 лв. от местния бизнесмен Илия Георгиев, като парите е трябвало да бъдат внесени като дарение за общинския футболен клуб “Сливен 2000″. Срещу тази сума Лечков, в качеството си на кмет, обещал на бизнесмена парцел от 150 кв. м.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!