Съдът решава окончателно да отстрани ли Филип Златанов от КПУКИ

OFFNews 23 юли 2013 в 08:03 1579 1

Филип Златанов, бивш председател на КПУКИ. Снимка: БГНЕС
Филип Златанов, бивш председател на КПУКИ. Снимка: БГНЕС

Софийски апелативен съд ще гледа във вторник делото на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.

Той обжалва на втора инстанция отстраняването му от длъжност.

На 18 юли състав на Софийски градски съд го отстрани от длъжност, след разгара на скандала с тефтерчето му, в което той си е записвал какво да бъде поведението на комисията спрямо обществени и политически личности. Заради скандала оставка от ГЕРБ и като депутат подаде Искра Фидосова, която само ден преди това отричаше да е давала поръчки на Златанов кой да бъде "ударен" и как да се движат производствата в КПУКИ. В тефтера на Златанов най-често срещаното съкращение е И.Ф. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди автентичността на тефтерчето. Той коментира, че нещата, описани в него са се случвали без негово знание и по тази причина Искра Фидосова е била отстранена от Изпълнителната комисия и от парламента. 

На друго мнение обаче беше ексдепутатът Емил Димитров. По думите му, когато бил ударен от комисията на Златанов  (през април комисията обяви, че той е в конфликт на интереси), се обадил на Борисов и иронично му благодарил. Борисов го поканил на разговор и му показал SMS, който е изпратил до Цветан Цветанов и Искра Фидосова. Съобщението звучало в стил: “Защо правите тези простотии?”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови