Съдът пусна собственика на кораба с кокаин

Владимир Йончев 20 август 2012 в 22:03 1600 0

Снимка: Maritime.bg
Снимка: Maritime.bg

Специализираният съд пусна на свобода собственика на заловения с 3 тона кокаин български кораб "Св. Николай".

Освен собственикът Дойчин Дойчев, на свобода излиза и Руслан Колев. Двамата бяха обвинени в организиране, ръководене и участие в организирана престъпна група.

Дойчев е собственик на фирмата, притежаваща кораба „Свети Николай”. Тезата на обвинението бе, че той е знаел за превозвания  кокаин. Прокуратурата сочеше Колев, който е отговарял за набирането на персонала, за координатор на престъпната група.

Съдът разпореди двамата да бъдат незабавно освободени от ареста. Решението на съда може да бъде обжалвано пред апелативен спецсъд. Прокурорът Андрей Андреев вече обяви, че ще го направи. Заседанието в апелативния спецсъд ще бъде на 24 август.

Още преди 2 дни се заговори, че освобождаването на Дойчев и Колев е решено, но двамата останали в ареста до днес, за да са на разположение на Специализирания съд.

На днешното заседание спецсъдът реши, че не може да се направи обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които ги обвиняват. Няма доказателства, че те се познават помежду си, както и че помежду тях е осъществена каквато и да е било комуникация. Адвокатът на Колев Христо Ботев предположи по-рано в пледоарията си, че той може би е служител под прикритие на ГДБОП.

Обвиненията бяха базирани на показания на таен свидетел, но съдът реши, че те не са взети по законоустановения ред.

Корабът „Свети Николай” бе задържан с три тона кокаин на борда в испански води, на около 80 километра от град Кадис.

Целият екипаж, в който бяха и 22 българи, бе арестуван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews