Съдът гледа мярката на Димитър Аврамов при засилена охрана

Юлиан Христов 20 юли 2012 в 18:49 1299 0

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

При засилени мерки за сигурност състав на Софийския градски съд гледа мярката за неотклонение на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, съобщи БНР.

В 20.00 часа ще стане ясно решението на съда. Прокуратурата иска постоянен арест на вече бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. Въпреки, че преди дни градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че няма особена необходимост да се налага най-тежката мярка, наблюдаващият прокурор Румяна Арнаудова ще поиска от Софийския градски съд Аврамов да бъде "задържан за постоянно".

Той е обвинен в търговия с влияние и според прокуратурата трябва да остане за постоянно в ареста заради опасността да се укрие или да извърши друго престъпление.

Ексдепутатът поискал 100 000 лева и част от бизнеса на земеделец от Монтанско, за да му окаже съдействие пред местните служби.

Заради документираните специални разузнавателни средства съдът реши да засекрети заседанието. Ексдепутатът запази пълно мълчание както в залата, така и извън нея. Аврамов прекара 24 часа в ареста, след което беше освободен, а когато парламентът прекрати пълномощията му, прокуратурата отново го задържа.

Наказателното производство срещу ексдепутата е образувано затова, че е поискал и получил дар – 50 000 лв. за да упражни влиянието си върху длъжностно лице от Областна дирекция Земеделие – гр. Монтана, по повод разпределение ползването на земеделски земи в същия този регион.

Събрани са доказателства, има разпитани свидетели, проведени са процесуално-следствени действия – претърсване на дома на депутата и там са намерени тези 50 000 лв., които са иззети и приложени като доказателства.

Обвиненията ще бъдат по две престъпления за търговия с влияние, включващи в обема си всяко едно от тях – две изпълнителни деяния. Има данни по делото, че еднократно вече е получил 50 000 лв., а след това и още 50 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови