РЗС: Прокурори и граждани с кривак да пазят изборните секции

Елица Мартинова 21 март 2013 в 10:31 1981 1

Емил Василев, РЗС, Снимка: БГНЕС
Емил Василев, РЗС, Снимка: БГНЕС

Прокурори да патрулират с цивилни полицаи около изборните секции, предложи пред „Нова телевизия“ Емил Василев от РЗС.

Основна тема на разговора, в който участваха представители на ГЕРБ, БСП, ДПС и РЗС, бе как да се гарантира честността на предстоящи парламентарен вот.

Ангел Найденов от левицата предложи служебният кабинет да създаде граждански борд, който да съблюдава за манипулации на изборите.

„Нека г-н Цацаров, вместо да създава дежурни прокурори, които да си пият кафето по офисите, да ги изкара с по един цивилен полицай да обикалят по секциите, защото гласовете не се купуват пред секциите, където стоят полицаи, а се купуват в съседните кафенета и улички“, коментира Василев и изтъкна, че най-добър контрол биха могли да осъществяват „граждани с кривак“.

Красимир Ципов от ГЕРБ също изтъкна нуждата да се гарантира прозрачен изборен процес. Той изрази увереност, че приетите промени в Изборния кодекс ще спомогнат за това.

По думите на Ципов обаче в понятието за „честни избори“ влиза не само изборният процес, а и предизборната кампания. Той призова опонентите си да се ангажират само с изпълними обещания, за да не лъжат хората.

„Политиците трябва да са пестеливи в обещанията си и да се предлагат постижими, изпълними неща. Разбира се, че трябва да се предприемат стъпки, за да се помогне на хората да не продължават да бъдат в такова състояние. Това, смятам, че ние успяхме да направим през целия мандат в условията на тежка финансова и икономическа криза“, изтъкна Ципов.

Представителят на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна, че изказвания като това на шефа на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов създават усещане у хората, че изборите ще бъдат манипулирани. Той за пореден път настоя от името на партията си Константинов да бъде освободен от поста си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки