Ройтерс: Зрее бунт в деня на българския вот

08 май 2013 в 22:03 18055 30

 Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Демонстранти обещават да излязат по улиците след вота в неделя, разгневени, че партия ГЕРБ, която свалиха власт с протести срещу корупцията и високите цени, е на път да спечели отново. Това съобщава в кореспонденция от София агенция Ройтерс.

Говорител на българското вътрешно министерство обяви, че демонстрантите не са уведомили полицията за плановете си да протестират след края на изборния ден, но увери, че полицаите все пак ще останат на пост, за да поддържат обществения ред.

Политиците не се вслушаха в гласа на народа и ние нямаме намерение да се оттеглим. Ние ще вдигнем протест в София в неделя. Уверявам ви - това е само началото, заяви пред Ройтерс Янаки Ганчев, лидер на протестното движение "Орлов мост".

Към момента социологическите сондажи сочат, че ГЕРБ ще получи най-много гласове в неделя. Анализатори твърдят, че данните се дължат повече на неуспеха на опозицията да се обедини зад надеждна алтернативна политика, отколкото на скок за подкрепата на ГЕРБ.

Групите, които организираха протестите по-рано тази година, заявиха, че по улиците все още има достатъчно гняв, който би могъл да се превърне в насилие, ако Борисов успее да се върне на власт.

Опасявам се, че ще видим не просто протести, а и барикади. Народът се чувства предаден, налице е огромна криза на доверието, заявява Ангел Славчев, чието Движение за граждански контрол ще вземе участие в изборите, но вероятно няма да спечели места.

Нито един служител на МВР не пожела да коментира казуса дали протестите са незаконни в деня на изборите, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!