Ресторант в Слънчев бряг с 19 лева оборот за пред НАП

06 юли 2012 в 16:03 1262 0

Касов апарат. Снимка: БГНЕС
Касов апарат. Снимка: БГНЕС
Ресторант в Слънчев бряг с персонал от 12 души е отчел само 19 лева дневен оборот пред НАП, заведение на крайбрежната алея във Варна пък имало приходи от 16 лева на ден. Това са два от драстичните случаи на опити за измами, отчетени днес от НАП. Общо 2000 търговски обекта в страната са рискови, според данните от системата за дистанционна връзка на касовите апарати със сървърите на НАП. Най-рискови са търговците на дребно, следвани от тези в строителството. Софтуерът анализира данни за оборотите по браншове и различни територии в страната, засича дали приходите на компаниите са умишлено поддържани близо до прага за регистрация по ДДС, има ли случаи в които в края на месеца се отчитат всички продажби накуп и още близо 20 рискови критерия. 

Всички търговци в България бяха задължени да свържат касовите си апарати към НАП до 31 март. Преди това същото сториха бензиностанции и аптеки. Касовите апарати вързаха и врачките и зърнопроизводителите. В системата са свързани 320 000 апарати. НАП отчита ръст в събираемостта на данъците. За миналата година общата сума по данъчните декларации по ДДС за трите месеца - април, май и юни, е била 40,8 млрд. лв. За тази година тя вече е 45,1 млрд. лева.
От НАП посочиха, че от днес до края на годината и ведомствените бензиностанции ще трябва да изпълнят критериите, които са валидни за всички останали. На заседанието на парламента вчера окончателно депутатите приеха промените в закона за акцизите и данъчните складове. Там е регламентирано, че НАП ще следи и оборотите с гориво на ведомствените бензиностанции.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!