Рехави протести в страната в неделя

Вероника Шербанова 31 март 2013 в 12:50 1657 0

Протестът на Младен Живков във Варна. Снимка: БГНЕС
Протестът на Младен Живков във Варна. Снимка: БГНЕС

Протести бяха организирани в неделя в няколко града в страната. Демонстранти се събраха във Варна, Бургас, Благоевград, Добрич и др.

Около 50 души се събраха на протест във Варна. Демонстрантите изязоха пред сградата на общината и поискаха разпускане на общинския съвет.

Шествието премина по бул. „Мария Луиза”, покрай Катедралата, сградата на електроразпределителното дружество „Енерго-Про”, Областната администрация, Съдебната палата и завърши пред Община Варна. Шествието беше следвано от полицейска кола.

Чуваха се викове „Мафия” и „Оставка”. Демонстрантите носеха плакати с надписи „Виновните са пак невинни! Докога ще плащаме най-високите лихви?”, „Вън енергийните монополи”, „Искам да работя”, „Банки поробители – отровихте дните ни” и др.

Около 50 души излязоха и на протеста в Бургас срещу политическата система на страната и социалната безизходица. Демонстрантите се събраха на пл. „Тройката”. Протестиращите обясниха, че не са доволни от работата на служебния кабинет и на общинския съвет.

Те посочиха, че искат България да стане президентска република. Демонстрантите настояха за промяна в местните закони и за премахване на Синята зона в града.

Протестиращите поставиха цветя на импровизиран олтар върху трафопост в памет на самозапалилите се. 

Двайсетина души се събраха в центъра на Благоевград в знак на протест срещу монополите на банките и корупцията в съдебната система. Шествието премина по централните улици на града.

Част от протестиращите ще се съберат в понеделник, за да обявят дата за създаване на Обществен съвет. 

Около 40 души се включиха в протеста в Пловдив, като те бяха разделени на три групи. Едната от тях протестираше срещу ЕВН и монополите, другата – в защита на закритата преди седмица белодробна болница в града, а третата – в подкрепа на оператора Георги Сарай.   

Шествието премина по главната улица и пред Община Пловдив, където демонстрантите поискаха оставката на кмета Иван Тотев.

Протестиращите се заканиха да започнат подписка за оставката на кмета, да направят палатков лагер пред сградата на общината и да не го пускат да влиза. 

Около 50 души излязоха на протеста в Шумен. Те блокираха за кратко пътя Русе – Шумен – Варна. Те се обявиха против нарушенията на водното дружество и срещу електроразпределителните дружества. 

Около 30 души се включиха в протеста в Добрич. Те пееха патриотични песни и развяваха знамена.

Демонстрантите поискаха намаляване на цената на тока, пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, национализация на електроразпределителните дружества и анулиране на концесиите за рудни находища и минерални води, което по думите им ще доведе до премахване на безработицата и до повишаване на пенсиите и жизнения стандарт.

Те се обявиха и срещу приватизацията на БДЖ и ВМЗ-Сопот.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!