Разследването за атентата над Харасимов остава тайна

Юлиан Христов 13 март 2012 в 17:03 1868 0

Автомобилът на Харасимов след взрива. Снимка: БГНЕС
Автомобилът на Харасимов след взрива. Снимка: БГНЕС

Разследването за атентата над варненския бизнесмен Йордан Харасимов остава тайна. „Разследването продължава“, това е единственият коментар, който дадоха от Окръжната прокуратура във Варна в отговор на запитване от OFFNews.bg.

От прокуратурата не пожелаха да обяснят на какъв етап е разследването и има ли заподозрени за атентата над бизнесмена, който беше взривен в автомобила си на кръстовището на булевардите „Цар Освободител“ и „Княз Борис I“ на 24 февруари.

От държавното обвинение не дават отговор и на въпроса кога ще бъдат готови резултатите от назначените експертизи, които трябва обяснят как е задействан взривът, какво е било неговото количество и какво показват записите от камери на мястото на инцидента. Официалните мотивите разследването да не бъде огласявано са изключително голямата тежест на престъплението и опитите да се предотврати теч на информация, което може да навреди на разследването. Според законодателството обаче засекретяване на разследване може да стане заради събрани доказателства от специални разузнавателни средства, заради наличието на информация, която е свързана с държавна тайна и касае националната сигурност или заради информация, която касае личния живот на разследвания.

По информация на OFFNews.bg има разпитани повече от 400 свидетели. От записите на охранителните камери на мястото на взрива са открити всички минали от мястото автомобили преди инцидента, а шофьорите им са разпитани.

Версиите за атентата са няколко, като според близки на бизнесмена той е станал мишена заради терен от 34 декара на брега на морето в Южната промишлена зона на Варна. Именно на това място той смятал да построи модерно рибарско пристанище с европейски средства.

Близки на бизнесмена от Рибарско сдружение „Черноморски изгрев“ са категорични, че атентатът не е поръчан заради война в риболовния бранш. Според единствената официална информация, която беше изнесена от вътрешния министър Цветан Цветанов, варненският бизнесмен е имал „сериозни нарушения и конфликти в последните 10 години“. „Бизнесът, с който Харасимов се е занимавал, е имал някои „конфликтни точки. Има негов съдружник, с който преди 5-6 години са се разделили. Имало е някакви оплаквания, имало е сигнали, които са подавани един срещу друг, но към настоящия момент – просто не бих искал да влизам в някакви детайли, защото сме в началния етап на разследването, което в момента се извършва”, каза Цветанов. По информация на в. „168 часа“ Харасимов е лежал имал присъда за кражба през 1978 година, за което е излежал 9 месеца затвор три години по-късно. От тогава той има и криминална регистрация в МВР.

Според експерти взривяването на автомобили в движение не е сред предпочитаните методи за атентати у нас. В годините на прехода у нас това е едва третият случай след този срещу аптекарката Христомира Атанасова през 2002 година и срещу Иван Тодоров-Доктора през 2003 година. Подобен атентат изисква прецизна подготовка за взривяване на автомобила в движение, коментират още запознати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови