Рашидов озадачен, че нямало какво да се изложи в Българския Лувър

Последна промяна на 12 юни 2013 в 15:28 2621 4

Вежди Рашидов Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов Снимка: БГНЕС

С известно недоумение чета внушения, граничещи с липса на национална гордост, че няма какво да бъде поставено в Българския Лувър.

Това заяви бившият министър на културата Вежди Рашидов по повод изявление на настоящия културен министър Петър Стоянович, според което завършването на музея ще бъде забавено, тъй като няма какво да се изложи в него.

Трудно ми е да си представя мотивите на хората, които правят подобни внушения, но като българин и човек на изкуството знам, че България има пълното основание да се гордее с това, което е постигнато по нашите земи – от праисторическите времена, от Тракия, от Рим, от Средновековието и чак до наши дни, посочи в отворено писмо до своя наследник Рашидов.

„Нима може да се отрече приносът на тези, които през вековете са творили, проправяли пътища в изкуството, постигали са уникални постижения? Нима могат да се отрекат усилията и прозренията на всички тези, които са се стремели към абсолютното съвършенство и са го постигнали?“, допълва той.

По думите му българските творци могат и трябва да имат самочувствието и стремежа да се мерят с водещите европейски и световни имена.

„Те имат право на това и заслужават признание. Точно толкова те заслужават тяхното изкуство да има свой собствен дом. Дом, който ще има своето достойно място. Място, което през последните години кой ли не се опита да открадне, да го направи мол или хотел, място, което вместо светилище на духовността, се беше превърнало в руина, свърталище на наркомани и пияници. Сега всичко това е минало“, допълни Рашидов.

Според него е време да се извадят прашасалите родни шедьоври от мазетата на галерии и музеи и да бъдат изложени в новия си дом. „Мястото им е пред очите на публиката и поколенията. Да заблестят тракийските златни съкровища, да покажем големите ни майстори, да дадем път на младите и да се гордеем с това, което ще оставим на децата си“, пише още бившият културен министър.

Когато благодарение на европейските ни партньори тази цел е все по-близко постижима, с известно недоумение чета внушения, граничещи с липсата на национална гордост, че няма какво да бъде поставено в бъдещия музей. Възможно е тези хора да имат своите политически цели, но нека не забравяме, че политиката е временна, а изкуството – вечно. И то стои над всички нас“, коментира Рашидов.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2013 в 22:09

Колкото и да не се кефя на герб (както и на останалите), Веждито е прав. Изкуството и културата са лицето на една нация (а науката - двигателя). Явно, че за тези в парламенту, сме безлични (народ без лице), щом няма какво да се показва. Може и да са прави, поне за българите в момента. От друга страна изкуството през 21 век не трябва да се ограничава в рамките на музей или галерия, то е достъпно за всички, които го виждат, чувстват и намират.

12.06 2013 в 18:14

..Иначе щяхме да го търсим ..в краката си

12.06 2013 в 18:13

"политиката е временна, а изкуството – вечно. И то стои над всички нас“- добре, че творците в изкуството не вземат пример от политиците

12.06 2013 в 16:07

Рашидов да си изложи скулпторите, като няма какво друго.