Българският Лувър готов в средата на юли (снимки)

Последна промяна на 01 март 2013 в 14:24 5667 6

Строеж на Българския Лувър, Снимка: БГНЕС
Строеж на Българския Лувър, Снимка: БГНЕС

Българският Лувър ще бъде готов до средата на юли. Това заяви главният изпълнителен директор на фирмата изпълнител на проекта "Главболгарстрой" Калин Пешов. 

По принцип срокът ни е август, но ще успеем да го завършим по-рано. Възнамерявахме дори по-рано да приключим, но след като се разкриха основите на сградата, се оказа, че тя няма укрепване против земетресения. Ако бяхме продължили да копаем и да изпълняваме нещата по проекта, имаше опасност за сградата при сеизмична активност, обясни Пешов.

Сега се прави пълно дублиране на цялата структура и на цялата конструкция на сградата. Конструкцията е готова на 70%, а цялото строителство - на 40%, допълни той. По думите му в момента по сградата работят 300 души, като 280 от тях се занимават изцяло с конструкцията.

Заради допълнителните работи ще са необходими допълнителни средства. Засега не е ясно с колко точно ще се оскъпи проекта, но цифрите са незначителни в сравнение с цялата сума от 27 млн. лева. В момента работим с министерството, опитваме се да оптимизираме това, което излезе като нови разходи, посочи Пешов.  

Работим по график и накрая сградата ще изглежда като на картинката, увери той. 

Вече тече и подготовката на постоянната експозиция, заяви директорът на Националния музей на българското изобразително изкуство Слава Иванова. 

Една постоянна експозиция и то толкова богата, колкото ние ще се опитаме да предоставим, изисква много дълга и сериозна работа. Нашите изкуствоведи и реставратори работят в момента и се надявам, че всичко ще е готово до края на годината, посочи Иванова.  

По думите ù в Националния музеен комплекс ще бъде показано и българско, и чуждестранно изкуство, но концепцията как това да се случи търпи развитие.

Засега запазваме известна самостоятелност на двата клона. В тази сграда ще бъде предимно нашата експозиция, а в сградата на бившата печатница ще се развива чуждестранната колекция. Това е засега последното ни решение и ми се струва, че то е добро. Аз не говоря за разделяне, а за съвместно присъствие в сградите. Надявам се, че ще успеем да извадим онези паралели, аналогии, които ще обогатят двете експозиции. Точно това ще бъде най-важният и интересен момент, нов момент, с който ще можем да изненадаме публиката, допълни тя.  

Активните ремонтни работи по Българския Лувър започнаха в края на септември миналата година. Националният музеен комплекс ще обединява няколко сгради, намиращи се между бул. „Васил Левски“ и улиците „Московска“, „19 февруари“ и „Оборище“, в това число Националната галерия за чуждестранно изкуство и новите хранилища на фонда на Националната художествена галерия. Автор на проекта е арх. Янко Апостолов.

До момента не е избрано официално име на Националния музеен комплекс, като Министерството на културата обяви на интернет страницата си няколко предложения. От министерството призоваха да бъдат изпратени и други варианти или да се гласува за някой от съществуващите. 

Досега предложенията за име на Българския Лувър са пет – „Квадрат 500“ (заради формата на сградата и номера на квартала), „Зограф“, „Барт“ (съкращение от Bulgaria и Art), „ВизАрт“ и „Сердика“.

На инспекция на строежа на Българския Лувър днес отиде и министърът на културата в оставка Вежди Рашидов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2015 в 19:53

Още предложения за име на сградата:
Наследство
Българско наследство
Завет
Завещание
Дело

22.12 2014 в 12:32

"КВАДРАТ 500" би било подходящо за галерия. Галерията на Светлин Русев беше "Кръг +" Да не би и това име да е негова идея:) "КВАДРАТ 500" е абсурдно име за музей! Според мен трябва да е на името на някой българин. Не съм комунист, но ако не е била Людмила Живкова, тази колекция нямаше да я има!
И къде се гласува? Не успявам да намеря нищо на сайта на Мин на културата!

24.07 2013 в 19:20

Кои имена стоят зад онези пет предложения от статията? Достатъчна и широкообхватна ли е картината, обосновката, която стои зад предложените имена?
Предложението "КВАДРАТ 500" според мен е неподходящо име! - струва ми се, че ако се позамисли, всеки български гражданин би намерил доводи защо това име е НЕПОДХОДЯЩО.
Поздрави!

20.04 2013 в 15:59

Да! Когато се подхване някаква идея, трябва да се работи за нейното осъществяване! - Да се мобилизират възможно най-много и различни ресурси. С други думи, да се намери начин идеята да придобие реалност, завършеност. Да получи удовлетворение!
От статията става ясно, че докато текат строителните работи, изпълнявани от "Главболгарстрой" /знам, че са построили и доста храмове в страната/, се работи по двата раздела /българско и чуждестранно изкуство/ и подготвят постоянните експозиции. Вежди Рашидов като човек на изкуството, творец, макар и министър в оставка, нормално е да се информира как върви изпълнението на безспорно голямата идея за всички българи -Българския Лувър.
Хубаво ще е строителните работи да приключат по-рано, за да се разположат експозициите в по-благоприятното лятно време, и през есента Националният Музеен комплекс да бъде открит и отворен за посещения! И, да се надяваме, че дотогава ще се открие и името на този музеен комплекс!
... Много добра статия! Много добра идея! Живи и здрави!

20.04 2013 в 15:10

Ето още предложения:
- ИЗВОРИ или ГЕРАНИ
- ЖАРАВА
- и още: КОРЕНИ, ГАБЕРО или ГАБЕРИ, ГРЕБЕНИ, ДАРОВЕ, ДАРБА или ДАРБИ, ДОБРО или ДОБРА, РОДНА или РОДНО, НАРОД или НАРОДИ, КИЧУРИ, ЧУЧУРИ, ХАБЕРИ, ПЕРЛИ, ШАРЕНО, РУСЛА, ГОРДО или ГОРДА /като в химна Горда Стара планина/, ЧЕРГА, ХАРДАЛ, МИРНА, КИПРА, РАЛО, ЛАВРИ, ЧИНАР...
РОСИЦА, МАРИЦА, РАЛИЦА, БИСЕРНА... ТАНГРА, ПЕРУН... ТРОХИ, ТРЕПЕТИ... ИЗГРЕВИ... ВРЕМЕНА, КРИСТАЛИ, КРИЛЕ...
... Бъдете здрави!

01.03 2013 в 20:25

Браво