Райков: Нужен е договор с Македония за приятелство

Нели Чолашка 07 май 2013 в 15:10 1715 2

Марин Райков. Снимка: БГНЕС
Марин Райков. Снимка: БГНЕС

Македония не спазва Декларацията от 1999 г. и затова ние държим да се подпише договор за приятелство, обяви служебният премиер и външен министър Марин Райков.

"Нямаме съмнение, че когато се подпише един документ, какъвто е декларацията за добросъседство от 1999 г., този документ трябва да се спазва. Неговото нарушаване доведе до това, че ние държим да се подпише договор за приятелство", обясни Райков.

Наличието на такъв договор е условието на България да даде зелена светлина на преговорите на Македония за присъединяване към Европейския съюз (ЕС).

Очаква се през юни Съветът на ЕС да реши дали да даде на Скопие дата за започване на преговори за присъединяване.

"Няма нищо по-естествено, когато влизаш в едно геополитическо пространство, в едно семейство, каквото е европейското, или когато искаш да влезеш в него, без значение дали ще бъде след 10 или колко години, трябва да имаш готовност да спазваш определени правила", коментира още Райков. 

Той напомни, че България и Македония делят общи езикови традиции, история и минало и реално погледнато до 1945 г. са част от един народ. 

"Разбира се ние сме признали независимостта на Македония, но има и исторически реалности, които те също трябва да признаят, а именно да честваме заедно празниците, които ни обединяват, тъй като делим обща историческа памет", каза още Райков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови