Райков ще работи за добрите отношения с Македония

13 март 2013 в 13:36 1363 0

Младенов и Райков Снимка: БГНЕС
Младенов и Райков Снимка: БГНЕС

С "Добре дошъл отново" досегашният оглавяващ Министерството на външните работи Николай Младенов посрещна наследника си от служебното правителство Марин Райков и му предаде властта.

Дипломатът Райков ще съвместява длъжността на служебен министър-председател с тази на външен министър.

В кариерата си Райков вече е бил заместник-министър на външните работи през 2009-2010 г., след което заминава в Париж.

"Тръгвам си с едно неудовлетворение от работата ми тук и това е невъзможността да приключим две теми. Първата еда сложим основа на отношенията между България и Република Македония, които да са на базата на нов двустранен договор за добросъседство. Второ –  не можахме да довършим работата по законопроекта за консулската защита на българските граждани в чужбина", каза на изпроводяк Николай Младенов.

"Държа да ви уверя, че европейската перспектива на Република Македония няма алтернатива - ние я подкрепяме", посочи на свой ред новият външен министър Марин Райков.

„Едно е сигурно – че нашата привързаност към европейската перспектива на Република Македония не е достатъчна. Добре би било - тя самата да е привързана към тази перспектива”, каза още той.

Райков заяви, че ще продължат преговорите по договора за добросъседство с Македония. „За нас обаче е важно това, което е договорено, парафирано и подписано, наистина да е така”, каза той.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews