Пускат горещ телефон за българските строители в Израел

Вероника Шербанова 06 февруари 2013 в 17:06 2017 0

По 3500 български строители могат да заминават на работа в Израел всяка година. Снимка: EPA/БГНЕС
По 3500 български строители могат да заминават на работа в Израел всяка година. Снимка: EPA/БГНЕС

Българските работници в Израел ще могат да подават жалби на горещ телефон от март, съобщиха от социалното министерство.

Обаждания ще се приемат между 8 и 16 часа всеки ден, като в останалата част на денонощието съобщенията ще бъдат записвани. Всяка жалба ще бъде разглеждана индивидуално, обясни социалният министър Тотю Младенов.

Периодично Израел ще предоставя информация за българските работници в страната и тримесечни справки за местонахождението на работниците, постъпилите от тях жалби, както информация за работници, които са напуснали работа.

През тази година Агенцията по заетостта ще ускори изпращането на още 1600 строителни работници, наети на временни договори в Израел. До средата на 2014 г. българските строители в Израел трябва да станат 3500, посочи Младенов.

Агенцията планира и информационни дни в София и Бургас, на които съвместно с израелското посолство ще изяснява на работниците израелското трудово законодателство.

В края на декември миналата година стана ясно, че десетки български работници живеят и работят при изключително лоши условия в Израел, където са заминали по силата на спогодбата между двете страни.

Обещани са им били 1800 долара заплата и добри условия на живот. Оказва се обаче, че част от строителите не са започнали работа. Вместо в обещаните апартаменти, те живеят във фургони, в които електричеството се пуска едва след 15.30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!