$1500 заплата за български строителни работници в Израел

OFFNews 16 януари 2012 в 16:49 7719 2

Строители, Снимка: БГНЕС
Строители, Снимка: БГНЕС

Агенцията по заетостта набира 3500 професионални строителни работници за Израел. Работа се осигурява по подписана между правителствата на двете страни спогодба за набиране и осигуряване на временна заетост на граждани от двете страни.

70% от работниците (2450 души) трябва да са кофражисти (индустриален строителен кофраж, дървен кофраж) и арматуристи. Останалите 20 на сто - 700 души, трябва да могат да правят керамични облицовки по подове и стени, а последните 10% (350 работници) - мазилки. От всички работници се иска задължително да могат да разчитат строителни планове. Одобрените ще сключат трудов договор за 1 година с възможност за удължаване. Максималният срок, в който ще могат да работят в Израел, е три години и половина считано от датата на първото им влизане в Израел. Заплащане Минималната заплата на наетите ще е приблизително 1500 долара ($1=3.8 шекела) при 211 работни часа месечно. За всеки извънреден час труд ще се плаща допълнително по завишена тарифа. Допълнително работодателят ще прави месечен депозит от 180 долара по сметка на работника, която се държи от ПИБА (службата по заетостта на Израел). Набраната сума, намалена с банковата такса и данъка, ще се изплаща на работника при напускането на Израел след приключване на трудовия договор. Веднъж годишно на работниците се изплаща премия. Условия Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания: - да са български граждани; - да са на възраст между 25 и 40 години; - да не са работили в Израел; - да нямат първа степен роднини, които да работят в Израел (с изключение на братя и сестри); - да не са осъждани; - да са медицински и физически подходящи за усилена работа в строителния сектор, при израелските климатични условия, включително и за работа на височини; - да не страдат от следващите заболявания: туберкулоза, хепатит, сифилис, гонорея, СПИН. Те трябва още да имат диплома или удостоверение за завършено професионално образование, да имат поне 3 години професионален опит, отразен в трудовата книжка, или 5 години доказан трудов стаж по съответните специалности, който да бъде отразен в трудовата книжка.

Желаещите подават до 20 февруари 2012 година следните документи в местните бюра по труда:

1. Молба.

2. Копие от удостоверението за завършено образование/курс за професионално обучение (оригиналът трябва да бъде показан).

3. Копие от трудовата книжка (оригиналът трябва да бъде показан).

Агенцията по заетостта ще изпрати списъка с набраните подходящи кандидати на ПИБА. ПИБА ще подбере на случаен принцип до 75% от предложените кандидати, като избраните работници ще получат трудови договори.

В Израел на българските работници ще бъде осигурен подслон. За квартирата и разходите от заплатата ще бъдат удържани до 500 шекела. В стая ще бъдат настанени до 6 работника. На работниците се осигурява медицинска застраховка с резюме на български. За нея работодателят има право да удържа до 121 шекела месечно. Транспортът до Израел не се поема от работодателя. Ако на място се окаже, че одобреният работник не отговаря на изискваната квалификация, ще бъде върнат  в България за негова сметка. От работниците не се иска плащането на комисиона за трудово посредничество или каквито и да е други такси в България или Израел.

Повече информация относно условията за живот и работа в Израел може да намерите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!