Психиатриите в България - като тези в Гватемала

Вероника Шербанова 24 януари 2013 в 18:57 3458 4

Проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия, Снимка: Булфото
Проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия, Снимка: Булфото

Психиатричните болници в България са като тези в Гватемала. Това заяви националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова по време на заседанието на здравната комисия в парламента.

По думите на проф. Миланова в страната има 4600 болнични легла, които обаче могат да поемат само около 10% от всички, които се нуждаят от психиатрична помощ. 

Отношението на обществото към психично болните все още е крайно дискриминационно. Една от причините за това е и в самите психиатрии, които са отделени от хората и затова болните няма как да се социализират. Вместо това остава усещането, че хората с психични проблеми се заключват в клиники и се отделят от нормалните, посочи проф. Миланова.

В момента в България няма и точен регистър на психично болните, което създава редица проблеми, допълни тя. По думите ù много често болните се прехвърлят от една психиатрия в друга и няма адекватна информация за болестта и лечението им. 

Националният консултант по психиатрия предложи създаването на големи клиники за психиатрична и социална помощ, където болните ще бъдат наблюдавани и в същото време няма да са изолирани. 

Трябва да се обърне специално внимание и на случаите със самоубийствата и опитите за самоубийства, като се правят предварителни анкети, за да се определи кои българи са склонни към самоубийство или страдат от депресия. 

Необходимо е и създаването на ясен регламент за спешната психиатрична помощ, свързан с транспортирането и лекуването на спешни пациенти, както и прецизиране на наредбите, касаещи психично болните пациенти. 

Депутатът от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев направи предложение здравната комисия да възложи на Министерството на здравеопазването да направи анализ и да излезе с конкретни решения за подобряване на положението на психиатриите и грижата за психично болните. Предложението обаче не беше гласувано, тъй като липсваше кворум.

С промени в Закона за здравето психиатричната помощ преминава от Министерството на здравеопазването към здравната каса. От здравното министерство увериха, че тази промяна няма да се отрази по никакъв начин на пациентите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови