Психиатриите в България - като тези в Гватемала

Последна промяна на 24 януари 2013 в 18:57 2675 4

Проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия, Снимка: Булфото
Проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия, Снимка: Булфото

Психиатричните болници в България са като тези в Гватемала. Това заяви националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова по време на заседанието на здравната комисия в парламента.

По думите на проф. Миланова в страната има 4600 болнични легла, които обаче могат да поемат само около 10% от всички, които се нуждаят от психиатрична помощ. 

Отношението на обществото към психично болните все още е крайно дискриминационно. Една от причините за това е и в самите психиатрии, които са отделени от хората и затова болните няма как да се социализират. Вместо това остава усещането, че хората с психични проблеми се заключват в клиники и се отделят от нормалните, посочи проф. Миланова.

В момента в България няма и точен регистър на психично болните, което създава редица проблеми, допълни тя. По думите ù много често болните се прехвърлят от една психиатрия в друга и няма адекватна информация за болестта и лечението им. 

Националният консултант по психиатрия предложи създаването на големи клиники за психиатрична и социална помощ, където болните ще бъдат наблюдавани и в същото време няма да са изолирани. 

Трябва да се обърне специално внимание и на случаите със самоубийствата и опитите за самоубийства, като се правят предварителни анкети, за да се определи кои българи са склонни към самоубийство или страдат от депресия. 

Необходимо е и създаването на ясен регламент за спешната психиатрична помощ, свързан с транспортирането и лекуването на спешни пациенти, както и прецизиране на наредбите, касаещи психично болните пациенти. 

Депутатът от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев направи предложение здравната комисия да възложи на Министерството на здравеопазването да направи анализ и да излезе с конкретни решения за подобряване на положението на психиатриите и грижата за психично болните. Предложението обаче не беше гласувано, тъй като липсваше кворум.

С промени в Закона за здравето психиатричната помощ преминава от Министерството на здравеопазването към здравната каса. От здравното министерство увериха, че тази промяна няма да се отрази по никакъв начин на пациентите. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2013 в 20:37

... и нещо по темата, ако искаш можеш да кажеш :)

24.01 2013 в 20:36

Меря ги винаги! Гледам да са в диапазона от 5 до 10см! ;)

Ти винаги 21 ли гледаш да ги докарваш твоите??

24.01 2013 в 20:12

Хайде от време на време да си попремерваш приказките? зная, че имаш изконни права да се изказваш.

24.01 2013 в 19:58

... За ЛУДНИЦИ ли става въпрос тук или за Пасажерски хотели, че да им осигуряваме активен достъп до социума...? Идеята не е ли болните да са отделени именно?... Ако искате аз да ида да ги забавлявам и да им говоря?!?