В България липсват грижи за психично болните пациенти

11 януари 2013 в 09:25 1759 0

Мястото на трагедията СНИМКА: БГНЕС
Мястото на трагедията СНИМКА: БГНЕС

В България има тоталната липса на грижи за психично болните пациенти, коментира пред БНР директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветислава Гълъбова по повод кървавата трагедия в столичния квартал "Гоце Делчев". 

"Те се лекуват с медикаменти на световно ниво и медикаментозната част от грижи наистина е осигурена и  е напълно достъпна, защото е безплатна по линия на НЗОК. Останалата част от грижите обаче на практика липса. Те взимат лекарствата, но през деня са свободни да правят каквото си поискат. Поради липсата на тази грижа се стига до такива тежки инциденти", каза д-р Гълъбова.

Според специалиста са нужни програми, които да се занимават с психично болните през свободното им време, ангажирайки ги с някакъв вид труд. В Европа и другата част на света има създадени такива програми, които функционират в дневни центрове, но трябва да бъдат разположени близко до дома на пациента, т.е. трябва да ги има във всяка община, обясни тя. 

 Проблемът при всички тези неща, които се случват е, че психично-здравната помощ в България така и не се реформира. Психиатричната реформа ще отнеме между 5 и 10 години, тя няма да се случи изведнъж, добави д-р Гълъбова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!