Прокуратурата не е разрешила на Цветанов да назове "Хизбула"

07 февруари 2013 в 16:44 3181 5

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Главният прокурор не е давал разрешение от разследването на атентата в Сарафово да се посочва "Хизбула" като съпричастна към атаката. 

Това съобщават "Правен свят" и Mediapool като се позовават на свои източници. 

Вътрешният министър Цветан Цветанов не е имал разрешение от прокуратурата да прави публични изявления, в които да свързва тримата извършители на атентата в Бургас с военното крило на проиранската групировка Хизбула, както днес твърди президентът Росен Плевнелиев.

Същевременно прокуратурата е забранила на всички запознати с разследването да обявяват истинските имена на извършителите на атентата на летище "Сарафово". Според юристи едно такова разрешение се иска и се получава писмено, защото само така може да се обективира фактът на полученото разрешение. На въпрос на "Правен свят" от Окръжна прокуратура-Бургас заявиха, че действително има постановление на наблюдаващия прокурор от 1 февруари т.г., с което на вътрешния министър е разрешено да оповести определени факти. Отказаха обаче каквато и да е конкретизация на тези факти.

В четвъртък президентът Росен Плевнелиев заяви, че главният прокурор Сотир Цацаров е позволил да бъдат изнесени определени факти от разследването. "Министърът на вътрешните работи имаше специално разрешение от главния прокурор на държавата, за да може да посочи съответните факти и доказателства пред членовете на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС)", каза Плевнелиев, като обясни, че не е разследващ орган, но е дал шанс на компетентните органи да посочат какво са свършили до момента. 

Президентът заяви, че върху разследването не е оказван натиск, като по този начин подкрепи вътрешния министър, въпреки твърденията в някои медии, че той не бил твърдо против споменаването на "Хизбула".  

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров каза пред журналисти, че изявлението на Цветан Цветанов се опира на събраните до момента данни по разследването, които обаче не са достатъчни за повдигането на обвинения и съответно - внасянето на делото в съда. Той направи изричната уговорка, че главният прокурор присъства на КСНС само, ако не бъде поканен специално.  

Вътрешният министър категорично отхвърли твърденията за разминаване в позициите с президента, "защото не кореспондират с истината". "Самият факт, че обявяването на цялата информация по това разследване беше в присъствието и на президента, и на премиера, и на председателя на ПГ на ГЕРБ означава, че институционално няма абсолютно никакво разминаване", посочи Цветанов.

Факт е, че до момента думата "Хизбула" не е спомената нито веднъж в нито едно от изказванията на президента, а посочването на групировката беше направено единствено от вътрешния министър. Премиерът от своя страна до момента не е взел отношение по въпроса, а парламентът отхвърли искането на Иван Костов Борисов да бъде изслушан във връзка с решението на КСНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!