Ексклузивно Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов (обновена)

ДАНС: Държавата е максимално защитена след Сарафово

Последна промяна на 07 февруари 2013 в 17:08 1883 5

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

Нивото на сигурност в държавата в момента е на най-високото си ниво.

Това е докладвало ръководството на ДАНС пред депутатите в комисията, контролираща дейността на службата.  В четвъртък комисията изслуша ръководството на ДАНС относно актуалното състояние на националната сигурност, включително в контекста на доклада за напредъка по разследването на атентата в Сарафово от 18.07.2012 г.

"Категорично е становището на ДАНС - те не считат, че след вторник има нови заплахи пред националната сигурност на България", каза пред журналисти председателят на комисията Камен Костадинов от ДПС.

„Според информацията, която службите дават, нивото на защитеност на критичната инфраструктура и на националната сигурност като цяло е на последна фаза, т.е. няма как оттук нататък да бъде по-високо нивото на защита”, посочи Камен Костадинов. „Оценката на ръководството на ДАНС е, че няма конкретни причини да се счита, че има заплаха за националната сигурност”, подчерта той. 

„Надяваме се, когато завършат процесуално- следствените действия и нещата влязат в съд, да има достатъчно доказателства за изпълнение на международни съдебни поръчки. Засега има основателни предположения, че заподозрените лица се намират в Ливан”, обясни Костадинов.

По-рано днес в интервю за БНР следователят Георги Илиев обясни, че бомбата за атентата на летище Бургас е взривена с обикновена радиостанция, която е почти любителска. Той уточни, че следствието разполага с данни за 90 процента от съдържанието на взрива, а окончателна яснота ще има след извършването на следствен експеримент в средата на април. При този експеримент, който ще продължи няколко дни, ще бъдат взривени различни количества взрив, тъй като остава неясно – колко килограма експлозив е имало в раницата на терориста, каза още Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови