Природозащитници протестираха срещу Закона за горите

Юлиан Христов 03 март 2012 в 15:13 1206 0

Протест. Снимка: Сергей Антонов
Протест. Снимка: Сергей Антонов

Митинг и шествия „Да спасим гората – да спасим държавата” се проведоха днес в София, Пловдив и Бургас.

В столицата протестът стартира в 14.00 ч. до пилоните на НДК, като първоначално обявеното шествие беше отменено, за да не съвпадне с митинга на „Атака“ по софийските улици.

От Коалиция „За да остане природа в България” се обявиха против приемането на поправките в Закона за горите на второ четене, както и за промени в още няколко закона. От коалицията смятат, че ако поправките се приемат, това ще доведе до безразборна сеч на държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове. Ще се позволят голи сечи, които сега са забранени от закона и предполагат свлачища и наводнения. Според организаторите на митинга най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната.

В Бургас също се проведе протест с мирно шествие срещу промените в Закона за горите. В центъра на морския град до Часовника се събраха еколози и природозащитници. Според природозащитниците промените предвиждат липсата на каквато и да е тръжна процедура и на срок за отдаването на горски територии. „Надяваме се, че след проявената активна гражданска позиция депутатите, които с много високо мнозинство приеха на първо четене поправките, ще се замислят дали да го направят и на второ четене“, заявиха природозащитниците, които очакват да бъдат подкрепени от президента, който да наложи вето на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews