Президентството прави конституционна занималня за политици

Последна промяна на 29 март 2013 в 17:37 1484 2

Росен Плевнелиев

Администрацията на президента изразява готовност да организира съкратен курс по конституционно право за всички политици и кандидат-депутати. Това обяви прессекретариатът на държавния глава. Повод за хапливия анонс, както личи от прессъобщението, е политическият обстрел, под който попаднаха министрите на служебното правителство в последните дни.

„Това ще им помогне да бъдат максимално компетентни и коректни занапред при боравенето с текстове от Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава да налага вето или да издава укази за обнародване на закони“, се казва в съобщението на президентството.

Обучението ще им даде възможност за обективна преценка и призивите им през медиите един или друг закон да бъде „пуснат“ или „върнат“ няма да се дължат единствено на политическо или предизборно говорене. Ще избегнат и популистките спекулации за налагане на натиск от един или друг фактор.

„Така ще се намалят и случаите, в които една информация се представя пред обществеността като достоверна, въпреки че не е. Пореден пример за това е „достоверната информация“, че юристите на държавния глава на 24 и 25 март 2013 г.„ са работили по възможността Законът (за публичност за имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности) да бъде върнат“. Тази информация не отговаря на истината, което е видно от брой 30 на „Държавен вестник“, от който става ясно, че указът за обнародване на закона е издаден още на 20 март 2013 г. Приписването на заслуги и „победи“ е некоректно в този случай.“, се казва в прессъобщението.

„Със съжаление констатираме, че в последните седмици широко се използва подходът откровени спекулации или откровено невярна информация да бъде представяна пред обществото като „достоверна“.

„Администрацията на Президента заявява, че всички министри от служебното правителство са подали в законоустановения седемдневен срок декларации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Освен това, от членовете на кабинета са изискани и декларации, в които дават съгласието си всички посочени от тях лични данни да бъдат публично оповестени, с цел обществото да получи пълна информация за членовете на служебния кабинет“

"Прессекретариатът на президентската администрация е отворен винаги за въпроси", завършва прес-остроумието на службата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2013 в 00:21

А дали не е хубаво първо да научат азбуката, да получат диплома барем за десети клас, и чак после да се напъват да стават политици? А преди това изобщо да нямат право, по образователен ценз?
А то на хора с интелектуалния капацитет на тия пишман лидери, май ще им е нанагорно да учат на ум и разум, и как да живеят, малограмотни хорица като мене, например.

29.03 2013 в 19:05

<em>Този коментар е изтрито заради груба партийна агитация. Този сайт е свободен за изразяване на всякакви мнения, но няма да се превърне в агиттабло!</em>