Президентът послуша Бойко, наложи вето на Закона за съдебната власт

Юлиан Христов 15 юни 2012 в 09:40 1444 1

Парадният вход на президентството. Снимка: БГНЕС
Парадният вход на президентството. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за съдебната власт, както поиска премиерът Бойко Борисов.

Това е първият закон, който държавният глава връща за ново разглеждане в Народното събрание.

Вчера премиерът Борисов "посъветва" президента да спре този закон, изтъквайки несъгласието си настоящият ВСС да получи т. нар. „кариерни бонуси“. Не били ги заслужили, освен това следващият главен прокурор трябвало да бъде избран от нов състав на ВСС, бяха мотивите на премиера.

Президентът оспорва текстовете, които предвиждат след края на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС да бъдат назначавани на по-висока позиция.

Тези разпоредби предизвикаха остра критика. Противниците им поставиха под въпрос съответствието им с Конституцията.

"По Конституция съдебната власт е независима и гаранция за това е правото ú сама да назначава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите. Приетите от парламента промени могат да се определят като намеса в дейността на съдебната власт от страна на законодателната." Така президентът Плевнелиев аргументира връщането на текстовете.

В мотивите му е записано, че въведените със закона привилегии за настоящите изборни членове на Висшия съдебен съвет, за главния инспектор и за инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет не отговарят на обществените очаквания.

През последните седмици Плевнелиев неведнъж изрази несъгласието си с текстовете, даващи право на настоящия ВСС да номинира и избере следващия главен прокурор. Според тях процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор започва 6 месеца преди края на мандатите им.

Изненадващо, президентското вето не засяга тези разпоредби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков