Президентът назначи уволнения шеф на архивите за секретар

OFFNews 16 октомври 2013 в 12:01 3574 9

Мартин Иванов, бивш шеф на архивите.
Мартин Иванов, бивш шеф на архивите.

Президентът назначи уволнения от новата власт шеф на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов за свой секретар по култура, образование и национална идентичност. До месец май т.г. длъжността изпълняваше проф. Кирил Топалов.

Новината съобщиха от "Дондуков" 2.

Иванов бе уволнен от кабинета без предупреждение и мотиви в края на август 2013 г., като научи за затова от медиите. На негово място дойде Иван Комитски. Интелектуалци настръхнаха срещу това назначение и разпространиха отворено писмо, в което припомнят, че "като директор на дирекция „Информация и архив” в МВР през 2006 г. г-н Комитски беше активно действащо лице в селективното изваждане на досиета на някои български журналисти и обществени лица. А като началник на архива на Държавна агенция „Национална сигурност“ г-н Комитски не показа готовност за декласификацията на документи на тази служба и на нейните предшественици, които са с изтекъл срок на класификация и които съдържат ключова информация за началото на прехода в страната."

Мартин Иванов е магистър по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, магистър е по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и доктор в Института по история при Българската академия на науките. От 2000 г. работи в Института по история при БАН, а от 2008 г. е доцент там. Преподава стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси. От 2011 г. до 2013 г. е председател на Държавната агенция „Архиви“.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!