Quantcast

Кристалина Георгиева: Помощ за България ще има

Последна промяна на 10 септември 2013 в 13:59 1632 2

Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС

Помощ за България във връзка с бежанците ще има - това увери пред БНР Кристалина Георгиева – еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи.

"Много е важно да се възползваме от техническата помощ, защото за България това е нова тема, не ни се е налагало досега да се справяме с толкова сериозен поток на бежанци. Що се касае до финансиране – доколкото знам от комисар Малмстрьом, има не много пари, но има пари за финансиране на спешни мерки. На България са предоставени материали, които ще помогнат на страната да кандидатства. За тази година не можем да разчитаме на голямо финансиране, но на финансиране, което да ни помогне да се справим с проблема, особено ако той продължава да расте. В рамките на този фонд за спешна помощ, в който към днешна дата има 3 млн. евро, можем да разчитаме и такова уверение е дадено на България в срещата, която вчера се е състояла. Много е важно да се готвим за 2014-а година, когато влизат в действие новите фондове за подпомагане на страните-членки да се справят с бежанския проблем. България може да кандидатства за финансиране, ако това се налага. Мога да ви уверя, че към нашата страна ще има особено позитивно отношение, защото в ЕК колегите, които се занимават с тази дейност, разбират, че това е нова тема за България и че в никакъв случай не трябва да оставяме страната ни да се справя с нея сама. Поговорката е "Брюксел в нужда се познава". Искам да уверя българските граждани, че помощ за България ще има", каза еврокомисарят. 

Георгиева смята, че е разумно фондовете да се използват за подкрепа на общините, където има и ще има най-много бежанци. Не е достатъчно да помагаме на бежанците, трябва да помагаме и на хората, които ги приемат, посочи тя.

Засега проблемът за бежанците не е проблем на Европа, той е проблем на Йордания, Ливан, Турция, Ирак. Към Европа са дошли 50 000 души. Засега все още голямата заплаха е за този регион, където бежанците са в проценти 15-20% спрямо местното население. Нашата работа сериозно набляга на това да помагаме на тези страни, именно защото ако им помагаме днес, по-малък е рискът бежанците да вървят към Европа утре.

Предоставили сме към днешна дата 1,5 млрд. евро за справяне със сирийската криза, за хуманитарните последици от кризата. От тези пари 850 млн. евро са от ЕК. Предоставяме помощ на сирийците в страната – 8 млн. души се нуждаят от помощ, 5 млн. от тях са хора, които са напуснали домовете си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.09 2013 в 17:41

нали и вие принадлежите към комунист. мафия ДРУГАКО Георгиева

какво правите впрочем толкова пари, които ви плащат бълг. данъкоплатци...

10.09 2013 в 17:38

а бре ненормалнице, България няма нужда от помощ...

има нужда да се осъдят олигарсите и мафиотските кръгове, които тръгнаха от комунист. елит преди 1989


вече и децата, разбират сложната игра на мафията