Пожарът на Бистришко бранище не бил умишлен

29 октомври 2012 в 09:49 2999 0

Пожарът в местността Бистришко бранище на Витоша. Снимка: БГНЕС
Пожарът в местността Бистришко бранище на Витоша. Снимка: БГНЕС

Няма умисъл в пожара във витошкия резерват "Бистришко бранище" през лятото.

Това е заключението на МВР, близо четири месеца след като пламъци обхванаха около 300 дка от площта на една от най-старите защитени зони у нас, съобщава в. "Сега".

Причините за пожара обаче продължават да тънат в неизвестност. До момента разследващите са прегледали всички видеозаписи, на които са уловени първите моменти от избухването на огъня, анализирани са и кадрите от камерата, заснела пламъците от хеликоптер. На тях няма данни за умишлен пожар, не се виждат и хора в района на огъня.

Пожарът в "Бистришко бранище" избухна на 1 юли и горя дни наред. В потушаването му се включиха стотици доброволци, пожарникари, горски служители и военни. Хеликоптери подпомагаха огнеборците, носейки вода от Панчаревското езеро. Въпреки голямото струпване на хора и техника, държавата дни наред не можа да се справи с огъня. Доброволците пък непрекъснато критикуваха институциите за лошата организация и липсата на координация между отделните групи, които се бореха с огъня. Първоначално се считаше, че огънят е на много по-малка територия, но два-три дни след избухването на пожара стана ясно, че пламъците са обхванали около 300 дка.

Пожарът струваше на МВР близо 1 млн. лв. По статистиката на пожарната случайните пожари са по-малко от 1%, а всички други са свързани с човешка дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови