Пожарът на Витоша струвал над 1 млн. лева

Лъчезар Вълев 25 юли 2012 в 09:06 3039 0

Николай Николов. Снимка:БГНЕС
Николай Николов. Снимка:БГНЕС

За гасенето на пожара на Бистришко бранище със сигурност са похарчени повече от 1 млн. лв. Това каза пред БНТ гл. комисар Николай Николов, директор на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

"Само на колегите от МВР им струва около 700 000 лева", каза още той.

Във връзка с пожара на Витоша Николов заяви, че случайните пожари са по-малко от 1%, а всички други са свързани с човешка дейност. "Голяма част от работата по този пожар е следствена тайна, полицията работи. Все пак мисля, че има конкретни насоки, които скоро ще дадат резултат", каза още той.

По думите му умишлените пожари в горите с цел опожаряване и след това изнасяне на дървесината са в миналото, въпреки това обаче продължава човешката небрежност.

"След събиране на жътвата, се палят стърнищата и оттук нататък тръгват пожарите. В България е забранено със закон паленето на стърнища", допълни той.

Николов подчерта, че трябва да се обсъди възможността със застрахователните компании застраховката да бъде по-атрактивна при пожар.

"Застрахователите един вид да изиграят малко по-активна роля, така, както е в цивилизования свят", поясни директорът на пожарната.

Николов обяви, че до края на годината ще бъдат подписани договори за доставка за нови 72 противопожарни автомобила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков