Найденов за пожара на Витоша: Всяко зло за добро

Вероника Шербанова 19 юли 2012 в 16:26 1825 2

Мирослав Найденов. Снимка БГНЕС.
Мирослав Найденов. Снимка БГНЕС.

„Всяко зло за добро“. Tака министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира пожара в резервата „Бистришко бранище“ по време на среща-дискусия за горските пожари.

С всяко бедствие, което ни сполита, структурите започват да действат по-добре, каза Найденов.

При пожара са установени конкретни проблеми, които трябва да се вземат предвид за следващи бедствия. Проблемите според главен комисар Никола Николов са липсата на специализирана техника за мониторинг и за гасене на пожари, високопроходими автомобили, екипировка и доброволчески служби. 

Необходимостта от подготвяне на доброволчески екипи е голяма, заяви Красимир Дочев от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„При пожара в „Бистришко бранище“ доброволците ни оказа изключителна помощ. Видяхме колко е важно доброволчеството“, коментира Дочев. 

От голямо значение е и подмяна на съществуващата техника. Някои от автомобилите, с които разполагаме са на повече от 30 години, но все още се използват. Получават се повреди и се оказва, че в действителност не можем да разчитаме на тях, допълни Дочев.

Необходимо е и изграждането на пътища в горите, които ще служат и за противопожарни просеки. За целта е започнало заделяне на средства в инвестиционен фонд. 

От началото на годината до момента са възникнали 306 горски пожара, при които са засегнати 20 400 декара гора. 

Над 70% от горските пожарите са причинени от хора – поради непредпазливост или умишлен палеж.

Като доброволци в гасенето на пожара на Витоша се включиха и участници във форума OFFRoad-Bulgaria.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!