Плевнелиев: Време е да скъсаме с носталгията по комунизма

OFFNews 17 октомври 2013 в 23:28 5714 14

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

На Балканите все още продължава процесът на демократизация и на изграждането на демокрации от европейски тип. Все още имаме проблеми с недоизказаните истории на комунистическите тайни служби – нещо, което други държави отдавна решиха. И тук България може да бъде пример за всяка държава от региона. Тези зависимости назад във времето трябва да бъдат прекъснати – живеем в 21 век. 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на гала-вечерта на форума „ЕС-Балкани“, организиран от списание „Икономист“.

Няма какво да крием, когато управляваме публичен ресурс и вървим в посока към държавност, която се вслушва в бизнеса и в обществото, базирано на справедливост, морал и солидарност, каза Плевнелиев.

Той беше категоричен, че носталгията от миналото трябва да бъде заменена с градеж и с поглед напред, към общи приоритети, по които да се работи с постепенни и с последователни усилия.

Хората очакват от политиците да бъдат на висотата на демократичната държава, институциите да бъдат с лице към малките компании и да гарантират справедлива среда, за да може всеки инвеститор да инвестира в региона, а не само тези, които имат връзки, коментира Росен Плевнелиев.

По думите му, подадената ръка на гражданското общество ще помогне на институциите в региона като цяло да заработят по-ефективно и прозрачно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!