Дянков: Държавата не е фалирала

26 февруари 2013 в 13:13 2420 5

Симеон Дянков Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков Снимка: БГНЕС

4,7 милиарда лева е фискалният резерв, това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков, преди началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

Дянков каза, че ще представи доклад, от който става ясно, че държавата не е фалирала.

Според информация на Министерството на финансите към 25 февруари 2013 г. фискалният резерв е в размер на 4 010,2 млн.лв. Традиционно в началото на годината размерът на фискалния резерв се намалява поради календара по обслужване на дълга и по-ниските приходи в началото на годината. Изключение правят предкризисните години 2007-2009г. през които в месец януари има нарастване на фискалния резерв поради по-високи постъпления от ДДС в резултат на огромните разходи в края на предходната година.

През месец януари 2013 година се направиха значителни плащания в размер на около 1,9 млрд. лв. свързани с изплащане на емитирания от правителството на НДСВ дълг. 

Независимо от допълнителните тежести в началото на 2013г. нивото на фискалния резерв е по-високо от същите месеци на 2012 г., обобщават от министерството. 

Предизвикателство в този период е и допълнителното натоварване на бюджета с директните плащания на земеделските производители в размер на 840 млн. лв., които се изплащат авансово за сметка на фискалния резерв, а общият размер на платените до сега през 2013г. суми е със 120 млн. лв. повече от 2012г., което също трябва да се има предвид при съпоставката на двете години.

Допълнително влияние върху фискалния резерв в края на 2012 г. оказаха значителните трансфери по оперативните програми, които от сметки на фискалния резерв отидоха по сметки на общините. Общият размер на тези средства към началото на февруари е 798 млн. лв. докато в края на ноември 2012 г. са в размер на 414 млн.лв. С други думи фискалния резерв е намален с 384 млн. лева, заключават още от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови