Quantcast

Плащат на училищата според успеха от 2014 г.

Последна промяна на 02 септември 2013 в 15:21 3956 13

Анелия Клисарова, министър на образованието Снимка: OFFNews
Анелия Клисарова, министър на образованието Снимка: OFFNews

Механизмът на субсидиране на училищата ще бъде променен от 2014 г. Оттогава ще бъде включен критерий, свързан с успеха на учениците при външните оценявания.

Това се казва в отговор от Министерството на образованието и науката след запитване на OFFNews.

Сега в масовия случай училищата получават делегирани бюджети, които се изчисляват на базата на определената от МС годишна издръжка за един ученик в съответния вид училище, умножена по броя на учениците в даденото учебно заведение. (Тази формула не важи например за определяне финансирането на защитените училища.)

Новият критерий ще се отнася не до успеха на учениците като абсолютна стойност, а до напредъка на учениците при измерването на резултатите им от първото до второто външно оценяване (първото е след IV, а второто - след VII клас), уточняват от МОН.

"Така ще стане възможно и училища с по-малко деца, при добро качество на обучението да получат шанс за по-добро финансиране. За 2014 г. ще се предвидят средства за диференциране (допълнително увеличение) на стандарта за прогимназиален етап, базирано на оценка на приноса на училището за развитието на учениците (т. нар. оценка на добавената стойност), измерен чрез сравнителен анализ на резултатите от външното оценяване след ІV и VІІ клас. Резултатите на учениците, ще бъдат показател за това как работят учителите през дадения период на обучение. Няма да бъде вземана предвид абсолютната стойност на оценките на учениците, а техният напредък при измерването на образователните резултати", уточняват от министерството.

Този механизъм има за цел да стимулира повишаването на качеството на предоставяното в училищата образование, както и да усъвършенства начина на разпределение на бюджетните средствата, аргументират промяната от МОН.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2013 в 08:12

Ми, значи протестирай против тестовете. Настоявай за нормални въпроси и задачи.

03.09 2013 в 07:21

Нищо не разбирам от това, бил съм даскал за малко, и отдавна. Тогава критерият беше по-свиреп: колко от децата са попаднали в Университета. Тогава там входния филтър беше мъчно преодолим. Не всички доживяваха до края, но и никой не си губеше времето с непреодолелите входа.
Работата на Wattie ми е позната, като преподавател. За нещо го критикувам, за друго му се възхищавам, той е реално добър. А виж за циганските училища - не знае, и не му е работа. За другото му вярвайте, аз отговарям.

03.09 2013 в 07:16

Нямам наблюдения, но външните оценявания би следвало да са под формата на тест (като в много страни от Западна Европа), идентичен на национално ниво, за да може най-обективно и точно да се измерят знанията.

А квесторите да са задължително от различни училища, за да няма изкушения от подсказване.

03.09 2013 в 01:41

Поредната глупост!!! Ако ще има такова съизмерване, нека по време на външните оценявания в 4. клас и в 7. клас учениците да бъдат поставени при еднакви условия - с външни квестори по всички учебни предмети, а не само по БЕЛ и математика в 7. клас. Имам лични наблюдения как в начален етап учителите минават покрай учениците и "показват с пръстче верния отговор".
Наложително е като експерти в Министерството на образованието да бъдат поканени действащи учители! Кабинетите на "Дондуков" и ситуацията в училище са много различни неща.

02.09 2013 в 20:10

За съжаление така се умъртвява и малкото сторено за "ромските училища", които в последните години все пак претърпяха успехи и са във възход. Дано поне те успеят да получат алтернативен източник за финансиране.

Всяка крайна мярка е лоша. Трябва да има финансиране според успеха, но то да е като допълнение - бонус към делегиран бюджет.

02.09 2013 в 20:08

Не е вярно.

02.09 2013 в 19:55

...и колкото повече затъват в блатото, толкова повече и по-твърд електорат за червените мутри ще бълват...

02.09 2013 в 17:23

Външното оценяване става с вътрешни квестори..
Сега всички ще са отличници..
Егати тъпнята!!

02.09 2013 в 16:25

Добре, че не знаеш как се провежда "външното" оценяване.
Не питай старило, питай патило.

02.09 2013 в 16:15

Още преди 15 години тройката в елитна гимназия тежеше повече от 6-цата в "автото" примерно ;)

Но тук се говори за външно оценяване (каквото може да са матурите примерно) което не го знам как ще стане. Проблема при тази система обаче е друг - така западналите квартални училища, нямат никакъв шанс за подобряване, защотото на практика те често се нуждаят от повече финанси за да се справят с проблемите, а тази политика ще направи точно обратното.

Познайте кое е лявото и кое е дясното ... аз като казвам че БСП са корпоративна мафия и не ги е*е за никой и нищо, камо ли пък за социализъма .. ама имат твърд електорат .. от тия училищата дето сега ще им намалят бюджета ;)