Парламентът сложи край на "Белене"

Елица Мартинова 27 февруари 2013 в 13:47 5396 13

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

След над четири часа дебати депутатите най-накрая решиха да сложат край на строежа на ядрената централа в Белене.

Със 114 гласа „за“, 4o „против“ и без „въздържал се“ парламентът прие Проекта за решение относно проведения на 27 януари 2013 г. национален референдум, внесен от Иван Иванов от „Синята коалиция“. Той слага край на строежа на „Белене“.

Решението изисква още кабинетът да направи незабавни постъпки за удължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. От предложението на Иван Иванов отпадна единствено трета точка, която изискваше кабинетът да организира търг за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в най-кратък срок.

Депутатите обсъдиха и проекторешение, внесено от председателя на „Коалиция за България“ Сергей Станишев. Левицата настоя, че резултатите от допитването са категорични и строежът на „Белене“ трябва да продължи. То обаче бе отхвърлено с 33 гласа „за“, 96 „против“ и 1 „въздържал се“.

По традиция дебатите около ядрената централа в парламента преминаха бурно. В края на обсъжданията напрежението ескалира, след като вносителят Иван Иванов предложи редакционна промяна в заглавието на решението и тя бе приета с гласовете на ГЕРБ.

В действията на Иван Иванов опозицията съзря опит за манипулация на Народното събрание. Депутатите ДПС и „Коалиция за България“ реагираха бурно с викове и удари по катедрите в залата.

„Некадърието ви надминава всякакви граници, затова тази точка не трябваше да се гледа в този парламент. Дали поради некадърие, дали поради стремеж „Белене“ да има бъдеще, вие създадохте условия днешното решение да бъде атакувано.“, заяви от трибуната Румен Петков и се закани, че съдбата на АЕЦ-а ще се реши от следващия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews